Wat zit er in een narcose?

Wat zit er in een narcose?

De anesthesioloog gebruikt hiervoor een combinatie van medicijnen, zoals slaapmiddelen, pijnstillers en soms ook spierverslappers. Deze schakelen tijdelijk het bewustzijn, de pijngevoeligheid en de spierkracht in het hele lichaam uit.

Wat zijn de bijwerkingen van een narcose?

Bijwerkingen narcose

  • U kunt zich slaperig voelen en af en toe wegdromen.
  • U kunt pijn krijgen in het geopereerde gebied als de verdoving uit is gewerkt.
  • U kunt last hebben van misselijkheid, braken, keelpijn en heesheid.
  • U kunt een zwaar of kriebelig gevoel achterin uw keel hebben.
  • U kunt dorst hebben.

Bij volwassenen wordt de narcose vaak ‘ingeleid’ door het geven van een intraveneuze dosis van een anestheticum zoals propofol of etomidaat, waarna voor het onderhouden van de narcose een inhalatie-anestheticum (dampvormig) kan worden gebruikt gecombineerd met analgetica.

Wat zijn anesthetica en welke groepen onderscheiden we?

Anesthetica zijn stoffen die ervoor zorgen dat pijnprikkels niet meer gevoeld worden. Een andere definitie is dat een anestheticum een stof is die de toestand van anesthesie (an-esthesie) veroorzaakt: gevoelloosheid. Er wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen lokale en globale anesthetica.

Hoe werkt een anestheticum?

Lokale anesthetica blokkeren de natriumkanalen van de zenuwcel, door interactie met receptoren aan de binnenkant van de membraan. Hierdoor kan geen depolarisatie van de zenuwcel optreden, wat tijdelijk en reversibel de prikkelgeleiding in perifere zenuwbanen en -vezels verhindert.

Wat is anesthetica?

Hoe word je anesthesist?

Om Anesthesist te worden moet je eerst de WO opleiding Geneeskunde hebben afgerond. Deze opleiding duurt zes jaar. Vervolgens moet je je specialiseren, wat kan bij een opleidingsziekenhuis. De specialisatie Anesthesie duurt vijf jaar.