Inhoudsopgave
Wat zijn nadelen van het gebruik van aardgas?
Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij. Vanwege de huidige klimaatverandering is dit ongewenst. De winning van aardgas veroorzaakt ondergrondse verschuivingen en verzakkingen van de bodem. Aan de oppervlakte voelen we dit als aardschokken, met soms zelfs schade aan gebouwen als gevolg.
Hoe vervuilend is aardgas?
Het blijft ook minder lang in de atmosfeer aanwezig dan CO2; gemiddeld zo’n negen jaar, vergeleken met honderden jaren voor CO2. Vanwege deze eigenschappen wordt aardgas ook wel een ‘brugbrandstof’ genoemd, die kan bijdragen aan een soepele overgang naar een energietoekomst zonder fossiele brandstoffen.
Heeft gas nog toekomst?
In 2050 nog steeds gas, maar ander gas Hoeveel is niet duidelijk: de aardgasconsumptie zou tegen 2050 met 70 à 95% dalen. Maar aardgas is fossiel en daar is geen plaats meer voor in een koolstofvrij België. Biogas is een alternatief, maar heeft een beperkt potentieel.
Is aardgas gevaarlijk?
Aardgas is ook niet giftig en een mengsel van aardgas en lucht kan ingeademd worden zonder kwalijke gevolgen. In een slecht of niet geventileerde ruimte kan men wel het bewustzijn verliezen en zelfs stikken als het aardgas de zuurstof verdringt.
Is aardgas hernieuwbaar?
Aardgas en hernieuwbare energiebronnen Je wilt graag met hernieuwbare energie werken en altijd beschikken over warm water? Met aardgas ben je 100% zeker! Een rendabele combinatie en goed voor het milieu.
Hoeveel CO2 stoot aardgas uit?
Hoeveel CO₂ stoten wij uit met gas? Tijd voor een rekensommetje: de CO₂-uitstoot van aardgas is ongeveer 1,8 kilogram per m3. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 1500m3 gas per jaar en stoot daarmee 2,7 ton CO₂ uit.
Hoeveel CO2 komt er vrij bij verbranding van aardgas?
Bij verbranding van aardgas komt ca 1800 gram CO2 vrij per m3 gas dat wordt verbrand. Bij een ketelrendement van 90% levert 1 m3 gas ca 9 kWh aan warmte. Dan wordt dus per kWh geleverde warmte ongeveer 200 gram CO2 uitgestoten (1800/9).