Wat zijn de symptomen van een vitamine k2-tekort?

Wat zijn de symptomen van een vitamine k2-tekort?

Weinig voedingsmiddelen bevatten van nature veel vitamine K2. Hierdoor hebben veel mensen een tekort, meestal merk je hier weinig van. Er zijn maar een paar symptomen die kunnen wijzen op een vitamine K2-tekort: vaak last van blauwe plekken of bloedneuzen, wondjes die lang doorbloeden of aderverkalking. Voedingsmiddelen met vitamine K2

Wat is vitamine K2 belangrijk voor bloedstolling?

Vitamine K2 staat vooral bekend om het reguleren van de bloedstolling en het voorkomen van trombose. Als een wondje begint te bloeden is het belangrijk dat dit stopt, anders verlies je te veel bloed.

Wat is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine K?

Voor wat betreft vitamine K in het algemeen, dan is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 75 mcg voor een volwassenen en 35 mcg voor een kind. Maar bij deze richtlijn is alléén rekening gehouden met de bloedstollende werking van de vitamine K. De nieuw ontdekte functies zijn hier nog niet in verwerkt.

Waarom werken K1 en K2 niet selectief?

Omdat K1 en K2 elkaars functies (gedeeltelijk) kunnen overnemen werken de bloedverdunners (Vitamine K-antagonisten) niet selectief, dus zowel K1 als K2 worden geremd. Het moge duidelijk zijn dat de bloedverdunners weliswaar tromboseremmers zijn maar aan de andere kant zijn ze zeer slecht voor het hart, bloedvaten en botten.

Wie heeft last van een vitamine K-tekort?

Wie last heeft van een vitamine K-tekort zal snel blauwe plekken hebben. Wanneer iemand een wondje heeft dan zal dat wondje, in het geval van een vitamine K-tekort, lang nabloeden. Een ander symptoom is dat bloedingen spontaan kunnen optreden. Denk hierbij dan aan een bloedneus, een tandvleesbloeding of bloed in de urine of ontlasting.

Waar zit vitamine K1 in?

Waar zit vitamine K in? Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (phylloquinon), en verschillende vormen van vitamine K2 (menaquinonen). Via ons eten krijgen we de meeste vitamine K1 binnen. Voeding die rijk is aan vitamine K1 zijn: melkproducten, eieren, vlees, granen, fruit en groenten en dan vooral in groene bladgroenten.