Wat te doen bij stroming?

Wat te doen bij stroming?

Een mui is een geul die loodrecht op het strand staat waardoor water met veel kracht naar zee stroomt. Wie daarin terechtkomt, kan er niet tegenin zwemmen. De enige remedie is je laten meevoeren en als de stroming minder krachtig wordt, schuin weg zwemmen en met een boog terug naar het strand gaan.

Wat is koude onderstroom?

“Cold shock” en spierkramp Dat kan eigenlijk overal voorkomen: in volle zee, rivieren, maar ook in een piepklein meertje. Het water kan bovenaan warm aanvoelen, maar daaronder zit vaak veel kouder water. Het plotse koude water veroorzaakt dan een “shock effect” en daardoor ga je ongecontroleerd inademen.

Hoe herken je een mui?

Maar je kan een mui herkennen: er slaan daar geen golven om en er is weinig schuim. Een mui kan tientallen meter breed zijn. Links en rechts van de mui zijn zandbanken, plekken met veel minder stroming. Een zandbank is een plek waarbij de grond hoger is omdat er – verrassing- veel zand ligt.

Wat moet je doen als je in een mui komt?

Wie in een mui terechtkomt, moet zich ervan bewust zijn dat een mui je nooit onder water trekt, maar wel van de kust zal doen afdrijven. Het belangrijkste is: rustig blijven. Probeer de aandacht van de reddingsbrigade of badgasten te trekken door te roepen en te zwaaien om hulp. Laat je met de stroming meedrijven.

Hoe kan je een mui herkennen?

Wat wordt bedoeld met onderstroom?

Een onderstroom is een zeestroming onder het wateroppervlak. Deze kan ontstaan als onderdeel van de Ekmanspiraal. De thermohaliene circulatie bestaat deels uit onderstromen. Een andere oorzaak doet zich voor bij zeestraten.

Wat is een mui in zee?

Tussen de zandbanken bevinden zich muien, waarbij water de zee in stroomt (bij laagwater, eb) of richting het strand (bij hoogwater, vloed). Een mui is gemiddeld 15 tot 30 meter breed en kan tot 100 meter de zee in stromen, met een snelheid tot wel 10 kilometer per uur; dat is sneller dan een olympisch zwemmer!