Inhoudsopgave
Wat te doen bij een hoge INR?
Bij hoge INR waarden zal de trombosedienst onmiddellijk maatregelen nemen en de patiënten opbellen met adviezen. Dit advies kan gaan van het niet innemen van de antistollingsmedicijnen tot het innemen van vitamine K om de stolling sneller te corrigeren.
Wat te doen bij een lage INR waarde?
Oorzaken te hoge of lage INR-waarde Gebruik van voedingssupplementen, kruidenpreparaten of multivitaminen (met vitamine K) Een ander voedingspatroon (door vakantie, een dieet of het eten van veel vitamine K-rijke/-arme groenten)
Waarom antistollingsmiddelen?
Antistollingsmedicijnen (anticoagulantia) zorgen ervoor dat het bloed minder snel stolt. Bij een wondje aan de vinger wordt er heel snel een korstje gevormd. Aan de binnenkant van de vaten gebeurt iets soortgelijks. Bij een beschadiging van een bloedvat probeert het lichaam de bloeding zo snel mogelijk te stoppen.
Wat is een INR waarde?
INR is een maat voor de stollingstijd van bloed, het staat voor International Normalized Ratio. Het geeft aan hoe snel het bloed stolt. Van nature is de INR waarde 1; een INR waarde van 3 betekent dat het bloed 3 keer zo langzaam stolt. In plaats van in 15 seconden stolt het bloed pas na 45 seconden.
Wat is De normaalwaarde van de INR?
Wat is de normaalwaarde van de INR? Bij mensen met een normale bloedstolling is de INR-waarde meestal rond de 1.
Wat is de INR van antistolling?
Normaal gesproken, zonder antistolling, is de INR 1.0. Afhankelijk van het soort aandoening waarvoor men de antistolling medicijnen gebruikt wordt gestreefd naar een INR tussen de 2.0 en de 4.0. Dit gaat altijd in overleg met uw arts en de trombosedienst.
Welke voeding heeft invloed op INR?
Als er dus minder vet wordt gegeten, zal er minder vitamine K worden opgenomen, zelfs al zit het in de voeding, en zal de INR omhoog gaan. Tegenwoordig zijn er fruitsappen op de markt met toegevoegde vitamines. Sommige hiervan kunnen vitamine K bevatten en zullen dus ook de INR beinvloeden.
Wanneer is bloedonderzoek aangevraagd?
Bloedonderzoek wordt in de volgende gevallen aangevraagd: wanneer de huisarts of specialist vermoedt dat er sprake is van een aandoening of ziekte; om het verloop van de ziekte en het effect van de behandeling te bepalen; preventief bloedonderzoek ter bepaling van je gezondheidsstatus.
Wat is De normaalwaarde van bloedonderzoek?
Bloedonderzoek waarden: INR. International Normalized Ratio (INR) is een maat voor de stollingstijd van bloed. Een INR van 1.0 is de normaalwaarde. Voor mensen die antistollingsmiddelen gebruiken wordt gestreefd naar grofweg een INR tussen de 2.0 en de 3.5.
Wat is bloedonderzoek bij bloedarmoede?
Bloedonderzoek –ook wel bekend als bloedprikken of bloedafname– gebeurt vaak op aanvraag van de huisarts of specialist. Een te hoge MCV-waarde wordt gezien bij bloedarmoede door een vitamine-B12 tekort. Een te lage MCV-waarde komt voor bij bloedarmoede door ijzergebrek.