Inhoudsopgave
Wat kun je zelf doen aan incontinentie?
Incontinentie is vrijwel altijd goed te behandelen. Je kunt door middel van oefeningen leren om je bekkenbodemspieren bewust aan te spannen en weer te ontspannen. Ook kun je leren om bewust (plotselinge) verhoging van de buikdruk op te vangen. Zo kun je urine-incontinentie meestal verminderen of zelfs verhelpen.
Wat kun je doen tegen Overloopincontinentie?
Overloopincontinentie kan worden behandeld door middel van:
- Blaastraining. Hierbij oefen je om het plassen steeds iets langer uit te stellen.
- Bekkenbodemoefeningen. Deze oefeningen maken de bekkenbodemspieren en de sluitspier van de blaas sterker.
- Medicijnen tegen een vergrote prostaat.
- Prostaatverkleining.
Wat is een totale incontinentie?
Totale incontinentie. Totale incontinentie is ongewild urineverlies door het voortdurend druppelen van urine uit de plasbuis, zowel dag als nacht. Het treedt op wanneer het sluitmechanisme van de blaas niet meer sluit.
Wat is passieve anale incontinentie?
Passieve anale incontinentie is het verlies van bruin vocht. Dit bruine vocht wordt geproduceerd door kliertjes in het anale kanaal en lekt naar buiten. Dit komt voor bij een te trage passage van de voeding door de darm (passage stoornis) of door een evacuatiestoornis waarbij de ontlasting zich ophoopt in de endeldarm en indikt.
Wat is een incontinentie bij ouderen?
Incontinentie bij ouderen. Er zijn verschillende vormen van incontinentie: Urine-incontinentie: de klacht van elk onvrijwillig urineverlies. Fecale incontinentie: het onvrijwillig verlies van vaste of vloeibare ontlasting. Anale incontinentie: fecale incontinentie plus het onvrijwillig verlies van gas.
Wat is functionele incontinentie?
Functionele incontinentie. Functionele incontinentie is ongewild urineverlies waarbij cliënten niet meer in staat zijn zelfstandig naar het toilet te gaan door lichamelijke of cognitieve beperkingen. De oorzaak van de urine-incontinentie is dan dus niet gelegen in blaas of sluitspieren.
Hoe begint incontinentie?
Zodra u voelt dat u moet plassen, verliest u al urine. U moet heel vaak plassen en soms ook veel plassen in één keer. Mogelijke oorzaken van urge-incontinentie zijn een urineweginfectie, overactiviteit van de blaas, neurologische aandoeningen of dementie.
Wat is de vorm van incontinentie?
Bij deze vorm van incontinentie trekt de blaaswand onwillekeurig samen en lekt de blaas. Er ontstaat een plotseling opkomende en niet te onderdrukken drang om te plassen, zodat men het toilet soms niet tijdig bereikt.
Wat is ontlastingsincontinentie?
Ontlastingsincontinentie is het ongewild verlies van ontlasting of het niet kunnen ophouden van ontlasting. (bij volwassenen) kan het slijmvlies van de endeldarm ontstoken raken. Dit kan een versterkt aandranggevoel veroorzaken. Hierdoor is het moeilijker om ontlasting op te houden.