Wat is verharde huid?

Wat is verharde huid?

Sclerodermie betekent letterlijk ‘harde huid’. Het is een zeldzame reumatische aandoening die zich kenmerkt door toename van bindweefsel in de huid, waarbij het bindweefsel steeds stugger wordt.

Wat is de ziekte van Crest?

Het CREST-syndroom is een vorm van systeemsclerose. Het letterwoord CREST staat voor Calcinosis (kalkafzetting), Raynaud-fenomeen (zie ook aldaar), Esophagus (slokdarm) aantasting, Sclerodactylie (verharden van de huid ter hoogte van de vingers), Teleangiëctasieën (kleine, rode vlekjes).

Is sclerodermie dodelijk?

Dit gebeurt in de huid, maar bijvoorbeeld ook in de slokdarm, longen, hart en nieren. Bij ernstige vormen van deze ziekte is het dodelijk; zonder behandeling overlijdt vijftig procent binnen drie jaar.

Is Morfea gevaarlijk?

Het proces kan de weefsels onder de huid aantasten, met inbegrip van de spieren en het bot. Soms kan lineaire sclerodermie ook op het gezicht of de hoofdhuid ontstaan. Patiënten waarbij de huid van het gezicht of het hoofd is aangedaan, hebben een verhoogd risico op uveïtis.

Is Crest erfelijk?

Erfelijke factoren lijken een rol te spelen, omdat de ziekte nog wel eens in families voorkomt. Het precieze overervingpatroon daarbij is nog niet duidelijk. Ook virusinfecties, chronische stress, vrouw zijn en toxische stoffen worden genoemd in pathogenese van het ziektebeeld.

Is systemische sclerose dodelijk?

Systemische sclerose (SSc) is een zeldzame invaliderende en mogelijk dodelijke aandoening die ook het uiterlijk aantast. Deze aandoening veroorzaakt verlittekening van de huid (sclerodermie), de longen (SSc-ILD) en andere organen.

Kan morfea genezen?

Behandeling van morfea Er zijn veel behandelingen beschreven voor morfea. Geen van deze therapieën leidt echter tot volledige genezing. Omdat sommige onderzoekers denken dat morfea begint met een infectie door een tekenbeet, wordt in het beginstadium, vaak een antibioticum kuur gegeven.

Is morfea een auto immuunziekte?

De precieze oorzaak van het ontstaan van morfea is onbekend. Wel zijn er duidelijke aanwijzingen dat morfea een auto-immuunziekte is, waarbij de eigen afweer een ontstekingsreactie veroorzaakt in de huid.