Wat is niet medisch verzuim?

Wat is niet medisch verzuim?

Verkoudheid en griep klachten veroorzaken het vaakst verzuim, maar bijna de helft van het ziekteverzuim is het gevolg van psychische klachten, overspannenheid en burn-out. In totaal is zelfs 70% tot 80% van de oorzaken voor verzuim zijn niet-medisch en kunnen het gevolg zijn van diverse werk- of privé omstandigheden.

Wat is wit verzuim?

Er is sprake van wit verzuim als een medewerker ziek en daardoor ook arbeidsongeschikt is. Voorbeelden zijn griep met koorts, een operatie en een hartinfarct. De medewerker krijgt natuurlijk ziekteverlof.

Hoeveel ongeoorloofde uren mag je hebben?

De school meldt de ongeoorloofde afwezigheid onverwijld (binnen 5 werkdagen) na het overschrijden van de grens van 16 uur. Na het overschrijden van de 16 uur begint een nieuwe periode van 4 weken.

Is ontslag om medische redenen onwettig?

Een “ontslag om medische redenen” is onwettig, want dit wordt beoordeeld als discriminatoir. Bij medische overmacht gelden er andere regels. Wel kunt u zelf uw ontslag geven om medisch redenen, maar uw werkgever mag u geen ontslag geven om medische redenen. Uw werkgever mag u wel ontslaan tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid,

Kan uw werkgever uw ontslag geven om medische redenen?

Wel kunt u zelf uw ontslag geven om medisch redenen, maar uw werkgever mag u geen ontslag geven om medische redenen. Uw werkgever mag u wel ontslaan tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid, maar niet omwille van de ziekte. Uw werkgever moet het ontslag geven om een andere reden dan de arbeidsongeschiktheid.

Wat is een ontslag wegens medische overmacht?

Ontslag wegens medische overmacht Een “ontslag om medische redenen” is onwettig, want dit wordt beoordeeld als discriminatoir. Bij medische overmacht gelden er andere regels. Wel kunt u zelf uw ontslag geven om medisch redenen, maar uw werkgever mag u geen ontslag geven om medische redenen.

Wanneer Kunt u zelf ontslag nemen?

Indien u zelf ontslag neemt, zult u in beginsel een periode van schorsing van werkloosheidsuitkeringen oplopen, aangezien u alsdan niet wordt beschouwd als zijnde onvrijwillig werkloos. Indien uw werkgever u ontslaat heeft u in de regel recht op een opzegperiode (of opzegvergoeding).