Wat is het officieel onderwijs?

Wat is het officieel onderwijs?

Er bestaat in Vlaanderen officieel onderwijs en gesubsidieerd vrij onderwijs: De scholen die zijn ingericht door of in opdracht van de overheid (Vlaamse overheid, provincies, steden of gemeenten) behoren tot het officieel onderwijs. Deze scholen zijn neutraal.

Hoeveel scholengemeenschappen zijn er momenteel in Vlaanderen op niveau secundair onderwijs?

In het secundair onderwijs zijn er 1.091 scholen, waarvan 955 in het gewoon en 136 in het buitengewoon onderwijs. Dat komt overeen met een aandeel van 27% van alle instellingen.

Wat is het verschil tussen officieel onderwijs en vrij onderwijs?

In tegenstelling tot het vrij onderwijs moeten scholen van het officieel onderwijs tot het einde van de leerplicht de keuze aanbieden tussen lessen katholieke, orthodoxe, protestantse, anglicaanse, joodse of islamitische godsdienst, of zedenleer.

Wie is mijn inrichtende macht?

Je werkgever is het schoolbestuur, of in het volwassenenonderwijs: het centrumbestuur. In enkele bronnen vind je nog het begrip ‘inrichtende macht’ als synoniem voor school- of centrumbestuur. Je kan een school- of centrumbestuur vergelijken met een raad van bestuur in een bedrijf.

Wat betekent schoolbestuur?

Het schoolbestuur is het orgaan dat de eindverantwoordelijkheid draagt voor beslissingen die te maken hebben met de school en het onderwijs dat gegeven wordt. Het bestuur van het openbaar onderwijs kan in handen liggen van de plaatselijke gemeente.

Wat is confessioneel onderwijs?

Bijzonder onderwijs op confessionele basis Op een basisschool in het confessionele bijzonder onderwijs krijgt jouw kind les vanuit een godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging. Er zijn bijvoorbeeld rooms-katholieke, protestants-christelijke, islamitische en hindoeïstische scholen.

Hoeveel scholengemeenschappen?

Van de 34 scholengemeenschappen voor het secundair onderwijs werken er negen netoverstijgend, één met het provinciaal en het gemeentelijk onderwijs, zeven met enkel het provinciaal onderwijs en één met zowel het vrij niet-confessioneel als het provinciaal onderwijs.

Wat is het verschil tussen scholengroep en scholengemeenschap?

Elke scholengroep is niveau-overschrijdend. Elke scholengemeenschap bevat enkel scholen van één niveau: of basisscholen, of secundaire scholen.

Wat is vrij gesubsidieerd onderwijs?

Vrij gesubsidieerd onderwijs Dit is onderwijs georganiseerd door een privé-initiatief. Deze scholen zijn vrij in het aanbieden van leerplannen en onderwijsmethoden. Als ze aan de inrichtingsvoorwaarden van de Vlaamse gemeenschap voldoen worden personeels- en werkingskosten gesubsidieerd.

Wat is officieel gesubsidieerd onderwijs?

Vrij gesubsidieerde onderwijs: dit wordt door een privé-organisatie ingericht, maar is erkend door de Vlaamse overheid. Het gaat vooral om het onderwijs dat onder de koepel Katholiek Onderwijs Vlaanderen valt. In het vrij onderwijs zijn ook protestantse, joodse, orthodoxe, islamitische, … scholen mogelijk.