Wat is het belag van een ski?

Wat is het belag van een ski?

Het belag is het glijvlak, de onderkant van de ski, dat tijdens het skiën in contact komt met de sneeuw. Het belag wordt gemaakt van polyethyleen (ook wel afgekort als P-tex). Vervolgens zorgt een speciale vijl voor minuscule groeven en poriën die het glijvermogen stimuleren.

Waar kan ik mijn ski’s waxen?

Of andere spullen voor onderhoud kopen, doe je bij Decathlon. Zowel dagwax, voor een snelle waxbeurt tijdens je wintersport, als smeltbare wax vind je bij Decathlon.

Waarom moet je skis waxen?

Tijdens het afdalen ontstaat er wrijving tussen het belag van de ski’s en de sneeuw. Hierdoor ontstaat warmte. De warmte laat de sneeuw smelten en veroorzaakt een dun laagje water dat aan het belag gaat vastkleven. Om dit effect te voorkomen wordt er wax aangebracht in de poriën van het belag.

Wat is belag slijpen?

Het strijkijzer verwarmd het belag waar poriën in zitten, door de warmte gaan de poriën openstaan en zal de wax er in gaan. Nadat het belag weer afgekoeld krimpen de poriën iets en zal er een beetje wax uit worden geduwd. Dit moet worden weggehaald met een krabber.

Wat zit er in een ski?

Oorspronkelijk waren ski’s van hout, maar moderne ski’s worden gemaakt van glasvezelversterkte kunststof of andere composietmaterialen, of een combinatie van hout en composietmaterialen.

Hoe zelf skis waxen?

Zelf je ski waxen: zo begin je

  1. Stap 1: schoonmaken. Maak de ski schoon met een schone doek met alcohol (of speciaal reinigingsmiddel).
  2. Stap 2: ski wax aanbrengen.
  3. Stap 3: wax afschrapen.
  4. Stap 4: Borstelen met de nylon borstel.
  5. Stap 5: Borstelen met borstel van paardenhaar.

Hoe duur ski waxen?

TARIEVEN 2022

ALLEEN WAXEN OF SLIJPEN € 15.00
WAXEN & SLIJPEN € 17.50
WAXEN, SLIJPEN & LICHTE BELAGREPARATIE € 25.00
WAXEN, SLIJPEN & GROTE BELAGREPARATIE In overleg
BINDINGEN AFSTELLEN € 5.00

Hoe vaak moet je je ski’s waxen?

Laat je ski’s en snowboard goed drogen Hoe vaak je een ski moet laten slijpen en waxen hangt onder andere af van de sneeuwkwaliteit. Maar als vuistregel kun je stellen dat een ski na een week skiën meestal een slijp- en waxbeurt nodig heeft.

Hoe lang blijft wax op ski goed?

Hoe vaak u ski’s moet laten waxen hangt af van een aantal zaken. Zoals de sneeuwkwaliteit, wat voor type skiër u bent en hoe lang u op de ski’s staat. Als vuistregel kunt u nemen: ski’s moeten na 1 week wel gewaxt worden. Vaker kan ook!

Waar ski’s waxen en slijpen?

Je kunt zelf gaan slijpen en waxen, of je ski’s naar een wintersportwinkel als DAKA brengen. DAKA biedt diverse uitgebreide onderhoudspakketten speciaal voor ski’s en snowboards. Er zijn twee pakketten voor ski’s en twee pakketten voor de snowboards.