Wat is goedkoper koken op gas of op stroom?

Wat is goedkoper koken op gas of op stroom?

Wat is goedkoper? Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.

Wat kost 1 uur koken op gas?

De waterkoker doet daar ongeveer vier minuten over en dat kost 0,16 kWh, is 0,04 euro. Op het gasfornuis duurt het circa zes minuten en dat kost 0,03 kubieke meter aardgas, is 0,02 euro.

Wat is het goedkoper om water te verwarmen op gas?

Heel sec bekeken is het op dit moment goedkoper om een liter water te verwarmen op gas dan op elektra. En als je op dit moment moet kiezen of je een gasfornuis neerzet of een aansluiting laat maken voor elektrisch koken dan is gas ook het voordeligst (want dat zit er meestal al, dat gaskraantje, en die aansluiting moet je meestal laten maken).

Wat kost de waterkoker op het gasfornuis?

De waterkoker doet daar ongeveer vier minuten over en dat kost 0,16 kWh, is 0,04 euro. Op het gasfornuis duurt het circa zes minuten en dat kost 0,03 kubieke meter aardgas, is 0,02 euro. Gas is dus goedkoper, maar kost meer tijd (en dat is ook weer geld).

Wat kost gas aan de kook?

Op gas kostte het 6 minuten om 1 liter water aan de kook te krijgen. Dat kostte 0,03 m3 aardgas (+/- €0,02. In dit voorbeeld is elektra ‘slechts’ 2x duurder dan gas omdat een elektrische waterkoker veel minder warmte verliest dan bij een gasgestookte fluitketel. Maar nog steeds is gas beduidend goedkoper.

Wat is het rendement van koken op gas?

Dit zijn rendementsverliezen die bij de elektrische waterkoker niet of nauwelijks optreden. Bron. Doordat er bij het koken op gas relatief veel verlies optreedt houd je dus ‘slechts’ een rendement over met gas van 2:1 ten opzichte van elektra: koken op gas kost de helft van wat koken op elektra kost.