Inhoudsopgave
Wat is een snijdende naald?
Er zijn naalden met een ronde diameter en met een driehoekige vorm, de snijdende naalden. Voor zachte weefsels zoals darmen gebruikt men ronde naalden, voor spieren en huid een snijdende naald. De draad wordt van boven in het verende oog van de naald getrokken.
Wat is een Monofiele hechtdraad?
Monocryl hechtdraad (en) zijn beschikbaar in diverse afmetingen en is vaak violet of kleurloos. Een monocryl hechtdraad veroorzaakt zeer weinig reactie met het weefsel en lost in 3 – 4 maanden zichzelf op. Het verlies van treksterkte van een Monocryl hechting is als volgt 50% na 7 dagen en na 14 dagen 25%.
Wat is hechtmateriaal?
Hechtmateriaal uitgevoerd in verschillende materialen Nylon, Polyester, Zijde en Vicryl. Afhankelijk van de toepassing kunnen de volgende criteria belangrijk zijn; Resorbeerbaar: draden lossen op door hydrolyse. Niet-resorbeerbaar: draden worden of verwijderd of moeten permanent aanwezig blijven.
Wat is hechtdraad?
Catgut is een taai materiaal dat gebruikt wordt in de chirurgie voor het hechten van wonden, in de muziek voor het maken van snaren, en bij tennis voor het bespannen van rackets.
Wat is het verschil tussen traumatisch en Atraumatisch hechtdraad?
Atraumatisch hechtmateriaal wordt gebruikt, hetgeen wil zeggen dat de naald onlosmakelijk verbonden is met de hechtdraad. Hoe geringer de overgang van naald naar draad, hoe minder traumatisch het materiaal is. Naast het kaliber van een draad zal dan ook meteen gekozen worden voor een naald.
Wat is Atraumatisch hechtmateriaal?
Bij atraumatisch hechtdraad is het hechtdraad voorzien van een naald. Het soort naald verschilt per hechtdraad. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 1/4 gebogen, 3/8 gebogen, 1/2 gebogen, 5/8 gebogen, asymptotische en rechte naalden.
Wat is Intracutaan hechten?
• Hechten van een huidflapje · Een huidflapje kan gehecht worden met een intracutane hechting. Deze benadeelt de vascularisatie van de punt van het huidlapje het minst. · De naald wordt ingebracht op ca. 3-5mm van de wondrand, aan één van de schuine zijden van het huidflapje.
Wat te doen met hechtingen?
Hoe kan ik mijn hechtingen het best verzorgen?
- Houd de hechtingen droog. Kort douchen mag wel.
- Houd de wond schoon. Controleer of de pleister of het verband schoon blijven en vervang ze als ze vuil zijn geworden.
- Zorg voor zo min mogelijk spanning op de wond.
Welk materiaal is hechtdraad?
Hechtmateriaal wordt uitgevoerd in verschillende materialen. Dat zijn Nylon, Polyester, Zijde en Vicryl. Afhankelijk van de toepassing kunnen de volgende graadmeters belangrijk zijn: Resorbeerbaar: draden lossen op door hydrolyse. Niet-resorbaar: draden worden of verwijderd of moeten permanent aanwezig blijven.
Welke hechtdraad?
Natuurlijke niet-oplosbare hechtmaterialen zijn linnen en zijde. Zijde knoopt gemakkelijk, maar het verloop van de treksterkte is onvoorspelbaar. Ook geeft zijde meer weefselreactie rond de steekgaatjes dan synthetische materialen. De voorkeur gaat daarom uit naar synthetische materialen.