Inhoudsopgave
Wat is een Flexibiliseringsperiode?
Als uw werknemer zwanger is van een tweeling of meerling kan zij ervoor kiezen om het zwangerschapsverlof in te laten gaan tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Deze periode van 2 weken heet de flexibiliseringsperiode.
Kun je eerder met zwangerschapsverlof?
Op zijn vroegst gaat 6 weken voor de uitgerekende datum je zwangerschapsverlof in, je mag maximaal tot 4 weken voor de uitgerekende datum doorwerken. Je werkgever vraagt namens jou de uitkering aan bij het UWV. Hij doet dit maximaal 4 en minimaal 2 weken voor de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof.
Wanneer is het zwangerschapsverlof verplicht?
Het zwangerschapsverlof bestaat uit een verplicht postnataal verlof van 9 weken vanaf de dag van de bevalling en een prenataal verlof. Dit prenataal verlof bestaat op zijn beurt uit een verplichte week vóór de vermoedelijke bevallingsdatum en 5 facultatieve weken vóór de verplichte prenatale rustweek.
Hoe kan ik zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering aanvragen?
Hoe kan ik zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering aanvragen? Voor de periode rond de bevalling kunt u een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen bij UWV. Deze ZEZ-uitkering duurt minimaal 16 weken. Het gaat dan om verlof voor de periode tot 10 weken na de bevalling.
Wat is het zwangerschapsverlof voor de geboorte?
Voor de geboorte (‘zwangerschapsverlof’): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte (‘bevallingsrust’ of ‘bevallingsverlof’): minimaal 9 weken (verplicht te nemen). Eén week voor de vermoedelijke bevallingsdatum mag u niet meer gaan werken.
Wanneer Word u ziek door uw zwangerschap?
Ziek door zwangerschap. Wordt u ziek door uw zwangerschap voordat uw zwangerschapsverlof begint? En is dit nog voor de periode van 6 tot 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum (de flexibiliseringsperiode)? Dan heeft u in deze periode recht op een Ziektewet-uitkering. De hoogte van deze Ziektewet-uitkering is 100% van uw dagloon.