Wat is de taak van publieke omroep?

Wat is de taak van publieke omroep?

Een publieke omroep (in Vlaanderen openbare omroep; ook wel staatsomroep) is een organisatie die door de overheid in het leven is geroepen om informatie uit te zenden via een communicatiemiddel naar een breed publiek.

Wie beheert de media in Nederland?

Mediahuis Nederland is een Belgische dochteronderneming van Mediahuis met diverse media-activiteiten in Nederland. Het concern is voortgekomen uit dagblad De Telegraaf. Tot 21 februari 2018 was het als TMG een beursgenoteerd bedrijf. Op 4 november 2019 werd de Telegraaf Media Groep omgedoopt in Mediahuis Nederland.

Welke publieke omroepen zijn er in Nederland?

Referenties

Omroep: AVROTROS · BNNVARA · EO · HUMAN · KRO-NCRV · MAX · NOS · NTR · ON! · PowNed · VPRO · Ster · WNL · ZWART
Radiozender: NPO Radio 1 · NPO Radio 2 · NPO 3FM · NPO Radio 4 · NPO Radio 5 · NPO FunX
Digitale thema-televisiezender: NPO 1 Extra · NPO 2 Extra · NPO Politiek en Nieuws

Wat houdt de Mediawet in?

De Mediawet 2008 is een Nederlandse wet die in 2008 is vastgesteld en (op enkele artikelen na) op 1 januari 2009 in werking is getreden. De wet regelt de toelating tot het omroepbestel en stelt eisen aan de publieke omroepen onder andere om te zorgen voor mediapluriformiteit.

Wie bezit media?

De negen grootste mediaconglomeraten CBS Corporation, Disney, Vivendi SA, Viacom, Time Warner, Sony, News Corporation, General Electric en Bertelsmann, bezitten samen rond de 85% van de internationale mediamarkt.

Wie bezit de Nederlandse kranten?

De Persgroep Nederland

de Persgroep Nederland BV
Oprichting 1968
Eigenaar De Persgroep (58,5%) Stichting Democratie en Media (38,8 %) Stichting de Volkskrant (2%) Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers (0,7%) Stichting Lux et Libertas (één aandeel)
Hoofdkantoor INIT-gebouw Jacob Bontiusplaats 9 1018 LL Amsterdam

Wat is de afkorting van AVRO?

Vanuit de loods van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek in Hilversum werd op zaterdag 21 juli 1923 de eerste proefuitzending de ether in geslingerd, maar volgens de statuten is 8 juli 1923 de datum waarop de Algemeene Vereeniging Radio Omroep (AVRO) is ontstaan.

Welke zenders zijn er?

TV zenders

  • NPO 1.
  • NPO 2.
  • NPO 3.
  • RTL 4.
  • RTL 5.
  • SBS6.
  • RTL 7.
  • RTL 8.

Hoe wordt de publieke omroep gefinancierd?

De Nederlandse publieke omroep wordt gefinancierd door het Ministerie van OCW. De totale OCW-bijdrage bedroeg in 2018 794 miljoen euro. In 2019 bedraagt de bijdrage 780 miljoen euro. Dit bedrag is inclusief eenmalige bijdrage van 40 miljoen euro vanwege teruglopende STER inkomsten.