Wat is de functie van de Basaalcellenlaag?

Wat is de functie van de Basaalcellenlaag?

De basaalcellenlaag is de diepst gelegen laag in het epidermis; hier vindt de celdeling plaats (er worden dagelijks miljoenen cellen gemaakt). Van hieruit vertrekken de nieuwe, vol vocht zittende cellen naar het huidoppervlak; voortgestuwd door de weer jongere cellen eronder.

Wat is een Huidadnex?

Huidadnexen, zoals follikels en talg- en zweetklieren, spelen ook verschillende rollen in de algemene functie van de huid. De huid bestaat uit drie lagen: opperhuid, lederhuid en onderhuid. De opperhuid is de buitenste laag die we zien en aanraken en beschermt ons tegen giftige stoffen, bacteriën en vochtverlies.

Wat zijn Cutislijsten?

stulpt met bultige uitlopers in de basaalcellenlaag van de opperhuid uit en krijgt hierdoor een gegolfd uiterlijk door de coriumpapillen of dermispapillen. Hierdoor ontstaat een lijstentekening (vingerafdruk), cutislijsten.

Wat doet de Korrellaag?

Het verhoorningsproces eindigt in de korrellaag. In de korrellaag raken ze dus de celkern kwijt. In de heldere laag bevinden zich alleen nog maar dode huidcellen. De dode huidcellen worden bij elkaar gehouden met een tussen vloeistof om vervolgens door te schuiven naar de hoornlaag.

Wat is Merkelcelcarcinoom?

Merkelcelcarcinoom is een agressieve vorm van huidkanker die snel kan uitzaaien. Het is belangrijk dat de ziekte behandeld wordt. Merkelcellen zijn cellen in de bovenste laag van de huid, dicht tegen de zenuwuiteinden aan. Als merkelcellen ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan.

Wat is Stratum Cylindricum?

basaalcellenlaag/stratum cylindricum. In deze laag vindt de celdeling plaats, wat belangrijk is voor de constante vernieuwing van de huid. Deze laag bevat veel pigmentvormende cellen.

Hoe ontstaat een nagel?

Onze nagels bestaan net als onze haren uit oude dode cellen. Omdat er aan de basis van de nagel wel jonge cellen zitten die zich als maar vermenigvuldigen kan een nagel groeien. De jonge nagelcellen maken keratine, een stofje dat in de cel wordt opgeslagen.