Wat is de dominante Nederlandse cultuur?

Wat is de dominante Nederlandse cultuur?

De dominante cultuur is de overheersende cultuur in een Land. Kenmerken die Typisch Nederlands zijn, zijn bijvoorbeeld kaas, Koninginnedag, Sinterklaas, schaatsen, klompen, tulpen, molens, enzovoort. Deze cultuur heeft de grootste invloed op Nederland. Het is de overheersende cultuur.

Welke subcultuur ken je?

Er zijn talloze subculturen, iedereen kan er een beginnen en voortzetten. Deze subculturen komen veel in Nederland voor en zijn alom bekend: Alto’s, Breezers, Emo’s, Goths, Gabbers, Hippies, Hooligans, Metalheads, Punkers, Skaters, Skinheads en Hiphoppers.

Hoe herken je een subcultuur?

Subculturen hebben vaak eigen stijlen, die zich uiten in de vorm van kleding en muziek, maar ook taalgebruik en politieke voorkeuren. Ook kan een subcultuur ontstaan door zaken die bepaalde groepen al met elkaar gelijk hebben, zoals etniciteit of religie.

Kunnen er in een samenleving meerdere dominante culturen bestaan?

Bijna iedereen uit de samenleving behoort tot een subcultuur, allochtonen hebben in ons land een subcultuur maar in hun eigen land was dat de dominante cultuur. Een van de subculturen is de etnische cultuur: een subcultuur van mensen die behoren tot dezelfde etnische groep.

Waarom is Nederland een pluriforme samenleving?

Nederland heeft een pluriforme samenleving. Dat betekent dat er mensen met verschillende culturen, levensstijlen en religies naast elkaar leven. Tolerantie en sociale cohesie kunnen bijdragen aan het prettig samenleven van mensen. Pluriformiteit betekent letterlijk ‘meerdere vormen dragen’.

Welke spanningen kunnen er ontstaan tussen verschillende culturen?

Wat zijn de risicofactoren die leiden tot onrust? ‘Bijvoorbeeld botsende opvattingen tussen bewoners in een wijk over hoe te gedragen in een buurt, overlast door jongeren of een straat waar meerdere multiprobleemgezinnen wonen. Naarmate risicofactoren culmineren, neemt de kans op problemen in een wijk exponentieel toe.