Wat is de bestrijding van geluidshinder in Belgie?

Wat is de bestrijding van geluidshinder in België?

België. De bestrijding van geluidshinder is in België in principe een gewestelijke (Vlaamse, Waalse, Brusselse) bevoegdheid. Alleen inzake onder meer de luchthaven van Brussel, en inzake productnormen, is de federale overheid bevoegd.

Wat is de Wet geluidhinder?

Wet geluidhinder Overheden, nationaal en regionaal, baseren zich voor een belangrijk gedeelte op de Wet geluidhinder. Die kunnen niet als geluidsoverlast kunnen worden aangemerkt. Alleen geluiden afkomstig van de school zelf, zoals bijvoorbeeld een schoolbel, vallen onder wettelijke regels.

Welke wetten en regels zijn voor geluid?

Geluidshinder: welke wetten en regels zijn er voor geluid? Tel daarbij op dat lawaai in toenemende mate zorgt voor ziekte, stress en overlast en het is meteen duidelijk waarom de overheid in de afgelopen jaren proactief aan de slag is gegaan met dit onderwerp.

Wat is een geluidsoverlast in een school?

In de wetgeving wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende categorieën. Bijvoorbeeld bij particuliere woningen, voor industrie en bedrijven, Die kunnen niet als geluidsoverlast kunnen worden aangemerkt. Alleen geluiden afkomstig van de school zelf, zoals bijvoorbeeld een schoolbel, vallen onder wettelijke regels.

Wat is de mate van geluidshinder?

Men spreekt over geluidshinder wanneer men geluid als onaangenaam ervaart. De mate van geluidshinder is afhankelijk van het niveau van de geluidsdruk en van kenmerken zoals scherpte en tonaliteit. Een liedje wordt bijvoorbeeld minder onaangenaam ervaren als een voorbijrijdende trein.

Wat is een geluid vanaf 80 decibel schadelijk voor je gehoor?

Geluid vanaf 80 decibel kan schadelijk zijn voor je gehoor. Bij een geluid vanaf 120 decibel kun je direct gehoorschade oplopen. Hoeveel schade geluiden tussen 80 en 120 decibel kunnen veroorzaken, hangt weer af van hoe lang en hoe vaak je je gehoor eraan blootstelt.