Wat is coping en welke 7 Copingstijlen zijn er?
Een veelgebruikte indeling is:
- Actief aanpakken en oplossen.
- Verdoving zoeken.
- Vermijding.
- Sociale steun zoeken.
- Machteloze passiviteit of depressief reactiepatroon.
- Het uiten van je emoties.
- Geruststellende gedachten.
Welke verschillende Copingstijlen zijn er?
Er bestaan twee mogelijke copingstrategieën: probleemgerichte coping, waarbij u de oorzaak van een probleem aanpakt; emotiegerichte coping: waarbij u leert omgaan met de negatieve emoties die bij mentale problemen komen kijken.
Wat is coping gedrag?
Coping is een begrip uit de psychologie, waarmee de manier waarop iemand met problemen en stress omgaat wordt bedoeld. Het betreft de omgang met alle soorten voortdurende stressoren, zoals werkloosheid, echtscheiding, pijn of oorlog.
Wat is vermijdende coping?
Bv een vriend die vervelend doet, een toets, verhuizing, persoonlijke problemen, afwijzing etc. Als jij nooit stress ervaart zou het kunnen dat jij al goede copingstrategieën hebt aangeleerd, maar het zou ook kunnen dat jij vermijdende coping gebruikt, waardoor je zelf je problemen niet door hebt.
Wat is cognitieve coping?
Mensen ervaren vaak veel sterke emoties in reactie op een negatieve gebeurtenis in hun leven. Om om te gaan met deze emoties gebruiken mensen verschillende cognitieve- en gedrag strategieën. Dit proces wordt ook wel ‘coping’ genoemd.
Wat is gezonde coping?
Adequate of gezonde strategieën van coping zijn probleemoplossend, zoals hulp zoeken bij anderen, opkomen voor de eigen rechten en emotieverlagende acties (bijvoorbeeld zich uiten).
Wat is adaptieve coping?
Het adaptatie-coping model beoogt gedrag van mensen met dementie mede te verklaren uit de wijze waarop zij zich aanpassen aan de gevolgen van hun ziekte (adaptatie) en omgaan met de stress die deze gevolgen kunnen veroorzaken (coping).
Wat is een actieve Copingstijl?
Actieve Coping. Actieve coping is kenmerkend voor mensen die problemen aanpakken en niet uit de weg gaan. Ze proberen op hun werk meer zeggenschap en inspraak te krijgen, zodat ze meer hand hebben in de manier waarop het werk of de werkzaamheden worden gedaan, gepland en ingedeeld.
Wat is cognitieve herstructurering?
Cognitieve herstructurering Oftewel het opsporen en uitdagen van storende gedachten. Daarbij stelt de trainer vragen als: ‘Wat zou er gebeuren als je voor het examen zou zakken? ‘ Vervolgens verlegt hij de aandacht naar het formuleren van ‘betere’ of ‘helpende’ gedachten.
https://www.youtube.com/watch?v=v-QaIrWQd4w