Inhoudsopgave
Wat is anticonceptie voor vrouwen?
Er zijn verschillende soorten anticonceptie voor vrouwen, zoals: De pil. Het spiraaltje. Het pessarium. De vaginale ring. Er zijn middelen met of zonder hormonen. Iedere vrouw is anders en daarom kunnen zij zelf kiezen welk middel zij prettig vinden en willen gebruiken. Ga direct naar de vergoedingen voor anticonceptie per zorgverzekeraar.
Wat zijn de meest betrouwbare anticonceptiemethodes?
De meest betrouwbare anticonceptiemethodes zijn combinatiepreparaten, de pil met alleen progestageen, het implantatiestaafje, de prikpil en de koper- of hormoonspiraal. Onderzoek bij een anticonceptiewens de voorkeur, verwachte therapietrouw en persoonlijke situatie.
Hoe wordt anticonceptie vergoed?
Anticonceptie voor vrouwen wordt deels vergoed vanuit de basisverzekering. Voor vrouwen tot 18 jaar wordt anticonceptie vergoed vanuit de basisverzekering. Er geldt geen eigen risico. Voor vrouwen van 18, 19 of 20 wordt anticonceptie vergoed vanuit de basisverzekering. Er geldt hierbij wel een eigen risico.
Wat is de eigen bijdrage van anticonceptiemiddelen?
Eigen bijdrage. Voor sommige (merken van) anticonceptiemiddelen geldt een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage geldt voor alle vrouwen, ongeacht de leeftijd. Ook deze kosten kunnen worden afgedekt met een aanvullende verzekering. Op de website medicijnkosten.nl kun je controleren of er een eigen bijdrage geldt voor een bepaald anticonceptiemiddel.
Hoe werkt hormonale anticonceptie?
Hormonale anticonceptie werkt door middel van hormonen die de ovulatie blokkeren en/of de innesteling van een embryo in de baarmoeder belemmeren.
Hoe start je met de anticonceptiepil?
Om te beginnen met de anticonceptiepil neem je contact op met je huisarts. Aan de hand van een aantal vragen stelt jouw huisarts vast welke soort pil het beste bij jou en je situatie past. Je arts schrijft vervolgens een recept uit waarmee je de anticonceptiepil bij de apotheek op kunt halen.
Wat is anticonceptie tijdens de overgang?
Anticonceptie tijdens de overgang. Het is mogelijk om tijdens de overgang door te gaan met het gebruik van anticonceptiemethoden die de hormonen oestrogeen en progestageen bevatten. Het gebruik van combinatiemethoden wordt echter niet aangeraden op hogere leeftijd. Het risico op onder andere trombose is namelijk verhoogd.
Wat is een anticonceptiepleister?
Wat is een anticonceptiepleister? De anticonceptiepleister is een speciale pleister die je op je huid plakt om te voorkomen dat je zwanger wordt. De pleister is dun, flexibel en huidkleurig, en ongeveer 4,5 bij 4,5 centimeter groot.
Wat is een anticonceptiemiddel?
Het spiraaltje is een populair anticonceptiemiddel, omdat deze langere tijd voorkomt dat je zwanger wordt. Er zijn verschillende soorten spiraaltjes. Vooral het Mirena-spiraal is een bekende variant en kost ongeveer 160 euro, exclusief plaatsing.