Wat gebeurt er met overdrachtsbelasting?

Wat gebeurt er met overdrachtsbelasting?

Sinds 2021 is de overdrachtsbelasting komen vervallen voor iedereen van 18 tot en met 34 jaar die een huis koopt om zelf te bewonen. We noemen dit de startersvrijstelling. De vrijstelling geldt alleen voor de aankoop van woningen tot een bedrag van € 400.000 en mag slechts één keer ingezet worden.

Waarom betalen we overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is een onderdeel van Kosten Koper. De opbrengst hiervan wordt gebruikt door het Rijk voor voorzieningen zoals wegen en gezondheidszorg. Hierdoor wordt de overdrachtsbelasting in de volksmond ook wel ‘verhuisboete’ genoemd.

Wat is de overdrachtsbelasting voor een huis?

Het tarief van de overdrachtsbelasting is: 2% voor de woning waarin de koper zélf voor langere tijd gaat wonen en waarvoor de startersvrijstelling niet geldt. 8% voor alle andere onroerende zaken, zoals vakantiewoningen, bedrijfspanden en bijvoorbeeld een garage bij het huis die u niet gelijk met de woning koopt.

Wat is de overdrachtsbelasting in 2021?

Vanaf 2021 betalen woningkopers van 18 tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting meer. Dat scheelt hen 2% van de aankoopprijs. De vrijstelling van overdrachtsbelasting is eenmalig en geldt alleen als de kopers de woning zelf gaan bewonen. Voor kopers vanaf 35 jaar geldt het tarief van 2%.

Wie is verantwoordelijk voor de overdrachtsbelasting?

De notaris is aansprakelijk voor de overdrachtsbelasting die de verkrijger op grond van de notariële akte moet betalen (aant. 3). Bij economische eigendomsoverdracht van onroerende zaken is degene die de economische eigendom overdraagt aansprakelijk voor de overdrachtsbelasting die de verkrijger moet betalen (aant. 4).

Hoe voorkom ik overdrachtsbelasting?

Sinds 1 april 2021 geldt de vrijstelling van overdrachtsbelasting alleen voor woningen die niet duurder zijn dan 400.000 euro. Aan de leeftijdsgrens – jonger dan 35 jaar – is niets veranderd niets. Bent u ouder dan 35 jaar of koopt u een woning die duurder is dan 400.000 euro?

Waar betaal je overdrachtsbelasting over?

In principe betaalt iedereen die een bestaande woning koopt 2% overdrachtsbelasting over de aankoopwaarde van het huis. Dit tarief geldt als je zelf in het huis gaat wonen. Hierbij horen ook de zaken als een tuin, garage en schuur die op de grond van de woning staan.

Wat zit er allemaal in de kosten koper?

Wat valt er onder de kosten koper? De kosten koper zijn de kosten die je maakt om eigenaar van de woning te worden. Onder deze kosten koper vallen de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Hoe hoog deze kosten zijn verschilt per woning.

Wie bepaalt de overdrachtsbelasting?

De koper van de woning betaalt de overdrachtsbelasting. De notaris regelt de aangifte en maakt de overdrachtsbelasting over naar de Belastingdienst.

Hoe kom je onder de overdrachtsbelasting uit?

Kopers onder de 35 jaar betaalden de eerste 3 maanden van 2021 eenmalig geen overdrachtsbelasting. Sinds 1 april 2021 geldt de vrijstelling van overdrachtsbelasting alleen voor woningen die niet duurder zijn dan 400.000 euro. Aan de leeftijdsgrens – jonger dan 35 jaar – is niets veranderd niets.