Wat eet een Vlaamse gaai graag?

Wat eet een Vlaamse gaai graag?

Gaaien eten vooral insecten, aangevuld met eieren en jongen van zangvogels. ’s Winters eten gaaien vooral eikels, maar ook beukennootjes, granen (mais), fruit en ander eetbaars. In het najaar hamsteren gaaien de eikels en verstoppen die in de grond. Bij voedselgebrek worden ze opgegraven.

Hoe verjaag ik een Vlaamse gaai?

De Wet natuurbescherming beschermt de gaai. Verstoren, verjagen en doden is dus verboden. Het is wel toegestaan de vogels ‘passief’ te verjagen, dat wil zeggen weren om te voorkomen dat de gaai in de buurt komt. Denk aan het plaatsen van netten om fruitbomen af te schermen.

Wie is de vijand van de ekster?

Opnieuw mis: Eksters hebben geduchte vijanden die negatieve invloeden hebben op hun populatie: marter, Vos, Buizerd, Sperwer, Havik en de Huiskat. Ze hebben zelfs concurrentie van hun zwarte verwanten. Zo plunderen Zwarte kraaien wel eens een eksternest.

Waarom mag je geen Vlaamse gaai zeggen?

Roots-redacteur en vogelkenner Paul Böhre zocht het uit. In 1999 stelde de Commissie Systematiek Nederlandse Avifauna als officiële naam ‘gaai’ vast voor de soort Garrulus glandarius. “Maar veel mensen blijven hem toch Vlaamse gaai noemen, omdat gaai te kaal in de oren klinkt”, legt Roots-redacteur Paul Böhre uit.

Wat jaagt eksters weg?

Een andere optie is om de eksters te verjagen is om een namaak ekster ondersteboven bijvoorbeeld in een boom te hangen. Een dode soortgenoot schrikt ook af. Echter zullen ze hier waarschijnlijk wel aan wennen. Ook kun je er voor kiezen de eksters te verjagen met angstkreten.

Hoe houd je eksters weg?

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van hoe u kunt proberen om eksters te verjagen.

  1. Een roofvogelvlieger zetten. Werken heel effectief omdat de vlieger telkens in een ander patroon vliegt.
  2. Een namaakektster ondersteboven in een boom hangen.
  3. Een klassieke vogelverschrikker plaatsen.