Inhoudsopgave
Wat doet u eerst bij de behandeling van een eenvoudige wond?
Bij een kleine wond: Spoel de wond schoon met lauw, stromend (drink)water. Als er niet direct schoon water voorhanden is, kun je ook niet-kleurend ontsmettingsmiddel gebruiken. Droog de omgeving van de wond af met schone doek. Dek de wond af met steriel kompres, snelverband of schone doek.
Hoe behandel je open wonden?
Was uw handen en spoel de wond schoon met lauw water. Maak de wond voorzichtig droog door met een doekje of kompres op de wond te deppen. Bedek de wond met een steriele pleister of een steriel verband. De pleister (of het verband) houdt de wond vochtig, hierdoor geneest de wond sneller.
Wat is Wondspoelen?
Wonden kunnen gespoeld worden met water uit een flink stromende kraan of met een steriele spoelvloeistof. Laat, als kraanwater wordt gebruikt, de kraan minimaal 30 sec. doorstromen. Een spoelvloeistof moet minstens op kamertemperatuur zijn maar bij voorkeur op lichaamstemperatuur2 en niet agressief of pijnlijk zijn.
Hoe behandel je een open wond?
Behandeling open wonden. Grote wonden. Was en droog de handen voorafgaand aan het behandelen van de wond. Gebruik, wanneer nodig, een ontsmettingsmiddel. Draag bij een open wond of bloedende wond bij voorkeur wegwerphandschoenen nitril.
Hoe maak je de wondverzorging bij de open wond?
Spoel deze schoon met water en ontsmet de open wond vervolgens met een ontsmettingsmiddel. Wanneer de wond moeilijk schoon te maken is, kan je het beste een wattenstaafje gebruiken. Dek de kleine open wond vervolgens af met een gaaskompres en een pleister. Twijfel je over de wondverzorging bij de open wond?
Hoe te reinigen van de wond?
Reinigen van de wond. Reinig de wond met kraanwater op lichaamstemperatuur uit een flink stromende kraan (onder de douche is nog beter) of fysiologisch zout. Oefen bij het spoelen, indien mogelijk onder de douche, zo weinig mogelijk druk uit op de wond. Irrigatie kan aangewezen zijn bij diepe wonden en/of fistels.