Wat doet een Doppler apparaat?

Wat doet een Doppler apparaat?

Doppleronderzoek is een bloedvatonderzoek waarbij de bloeddoorstroming en de bloeddruk van de te onderzoeken bloedvaten wordt geregistreerd met behulp van geluidsgolven en een bloeddruk meettoestel. Dit onderzoek kan betrekking hebben op de bloedvaten van de benen, armen, vingers of tenen.

Waarom een vaatonderzoek?

Met een vaatonderzoek kunnen de bloedvaten in de benen, armen, buik en hals worden onderzocht. Een vaatonderzoek wordt vaak gedaan bij mensen die tijdens het lopen pijn in hun benen krijgen, waarbij gedacht wordt aan een bloedvatvernauwing als oorzaak. Deze aandoening wordt in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd.

Wie doet Doppler onderzoek?

De vaten in uw lichaam weerkaatsen de geluidsgolven. Deze echo’s maken het mogelijk om naar de bloedstroom in de vaten te luisteren. Een doppleronderzoek is een volkomen pijnloos en onschadelijk onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een speciaal hiervoor opgeleide laborant(e).

Is een Doppler gevaarlijk?

Wat voor effect het gebruik van de doppler heeft op de ontwikkeling van de foetus is onbekend, maar er zijn in 30 jaar tijd geen schadelijke effecten gevonden. Desondanks raadt men het af om vaker dan 1 keer per week een minuutje of twee te luisteren.

Hoe wordt een vaatonderzoek gedaan?

WAT IS EEN VAATONDERZOEK? Bij een Doppleronderzoek wordt met behulp van geluidsgolven door een vaatlaborant(e) geluisterd naar de bloedstroom. Vervolgens wordt de bloeddruk gemeten in beide benen en armen. Een Duplex onderzoek is een combinatie van geluidsgolven (Doppler) en echografie.

Hoe gaat een bloedvaten onderzoek?

Het stromende bloed wordt zichtbaar en hoorbaar gemaakt. Het onderzoek, het beluisteren van de bloedvaten is niet pijnlijk. Dit gebeurt met een taster (probe), zo groot als een balpen en een geleidende gel. De geluidsgolven, die de taster uitzendt worden door het bloed dat door de slagaderen stroomt, teruggekaatst.