Inhoudsopgave
Wat doet agressie met iemand?
Op het moment zelf of tijdens de eerste minuten of uren na een agressief incident kunnen slachtoffers last hebben van gevoelens van machteloosheid, verbijstering, angst, woede, hulpeloosheid en verwarring.
Wat is een agressief gedrag?
Agressie is gewelddadig gedrag dat wordt gebruikt om schade aan te brengen aan een ander. Dit kan zowel door middel van fysiek geweld als door dreigen of domineren. Het woord agressie komt van het Latijnse woord agredior, wat “ergens gericht op af gaan” betekent.
Wat zijn de drie fasen van de verwerking van agressie?
De verwerking van een schokkende gebeurtenis verloopt bij iedereen ongeveer hetzelfde, er zijn drie fasen te onderscheiden: ontlading, doorwerking en herstel. De heftigheid en tijdsduur van deze fasen lopen sterk uiteen. Als een klant zich agressief heeft gedragen, zijn daar sancties aan verbonden.
Hoe agressief gedrag aanpakken?
Regels hanteren en inzicht in eigen gedrag
- Herken agressief gedrag en zet uw vaardigheden in.
- Zorg altijd voor voldoende ruimte tussen u en de agressor.
- Geef uw grens tijdig aan en stel vragen waardoor de agressor even moet nadenken.
- Geef ruimte aan frustratie-agressie en vertel wat u wel en wat u niet kunt doen.
Wat is de basishouding bij agressief gedrag?
1. Blijf zo kalm mogelijk, onderhoud oogcontact. Neem de oudere serieus: ga niet lachen (Kan een gevolg zijn van je zenuwen: maar de oudere voelt zich dan uitgelachen), negeer de signalen van boosheid niet, voorkom dat jezelf of een ander in diens bijzijn over het hoofd van de cliënt heen praat.
Waar komt een woedeaanval vandaan?
Oorzaak woedeaanvallen Boosheid en woede komt meestal voort uit een zekere spanning in je lichaam die er uit wil. Doordat je wellicht een bepaalde onzekerheid hebt, onverwerkte stress vasthoudt of snel getriggerd wordt omdat je hoge verwachtingen hebt, uit deze spanning zich in een woedeaanval.