Wat betekent zelfzorg in de zorg?
Zelfzorg is een begrip uit de verpleegkunde dat aangeeft in hoeverre een patiënt voor zichzelf kan zorgen. Zelfzorg-tekort betekent in die context: hulpbehoeftigheid in dagelijkse handelingen als aankleden en wassen. Tegenwoordig heeft de term zelfzorg een bredere betekenis.
Hoe aan zelfzorg doen?
#samenveerkrachtig: tips voor zelfzorg
- Wees mild voor jezelf!
- Plan regelmatig ontspanning in.
- Beleef elke dag plezier door iets te doen dat je leuk vindt.
- Maak voldoende tijd voor vrienden en familie, want sociaal contact maakt gelukkiger en gezonder.
- Voorzie verzorgmomenten in je ochtend- en avondritueel.
Wat is zelfzorg gericht werken?
Zelfzorg is de mate waarin een mens in staat is voor zichzelf te zorgen. Men bezigt deze term in de verpleegkunde. Door zelfzorg te stimuleren bij een patiënt bereikt men dat hij misschien langer in staat is voor zichzelf te zorgen en hierdoor misschien minder psychische problemen ontwikkelt.
Welke handelingen vallen onder zelfzorg?
Onder zelfzorg valt onder andere het wassen, aan- en uitkleden, de toiletgang, het aantrekken van steunkousen, het eten en drinken, het aanreiken van medicatie en het verzorgen van uw huid.
Is egoïsme goed?
Toch kan gezond egoïsme heel erg helpend zijn om minder stress te ervaren, sneller door je burn-out herstel te komen en beter voor jezelf te zorgen. Hoe dat zit en hoe je kunt leren om vaker aan jezelf te denken lees je in dit blog. Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.
Wat kun je doen tegen egoïsme?
Wat moet ik doen? Dr Nick Haslam: De beste manier om minder egoïstisch te zijn, is om te ervaren hoe fijn het is om dingen voor anderen te doen. Mensen zijn vaak verrast over hoe prettig het voelt om voor anderen zorgen. Ik denk dat je het beste kunt beginnen met complimentjes geven – misschien doe je dit zelfs al.