Wat betekend steriliseren?

Wat betekend steriliseren?

Onder sterilisatie wordt verstaan een proces dat alle micro-organismen op of in een voorwerp doodt of inactiveert zodanig dat de kans op de aanwezigheid van levende organismen per gesteriliseerde eenheid kleiner is dan één op een miljoen.

Hoe steriliseer je iets?

Steriliseren van voedsel gebeurt door sterke verhitting, of met een hoge dosis straling (röntgen- of gamma-stralen). Steriliseren van lucht gebeurt met UV-licht of door het aanbrengen van een hoge elektrische spanning. Steriliseren van water gebeurt met UV-licht, chemische middelen, sterke verhitting of door filtratie.

Wat is steriliseren voeding?

Steriliseren. Hierbij worden producten (kort) verhit tot boven de 100°C. Dit doodt alle micro-organismen. Daarom zijn gesteriliseerde producten lang houdbaar en kan je het buiten de koelkast in gesloten verpakking bewaren.

Hoe dood je bacteriën?

Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.

Wat is het woord steriliseren?

steriliseren. • [medisch] Het gericht doden van micro-organismen op een oppervlak totdat de kans dat dergelijke organismen nog levend op het oppervlak aangetroffen worden, kleiner is dan 1 op een miljoen. •Onvruchtbaar maken. Gevonden op https://nl.wiktionary.org/wiki/steriliseren.

Hoe gebeurt het steriliseren van instrumenten?

Steriliseren van instrumenten gebeurt door direct contact met vuur, of met stoom onder druk, of chemisch. In microbiologische laboratoria worden instrumenten en apparatuur gesteriliseerd om bacterie- of schimmelgroei te voorkomen.

Hoe kan ik de werking van sterilisatoren controleren?

De goede werking van sterilisatoren kan gecontroleerd worden door middel van biologische indicatoren. Deze indicatoren bevatten resistente bacteriële sporen, die een steriliseringscyclus moeten ondergaan en dan opgestuurd worden naar een laboratorium, dat de vernietiging van deze sporen zal controleren.