Waarom zijn wafers rond?

Waarom zijn wafers rond?

Zo wordt een monokristallijne cilinder silicium van enkele tientallen centimeters doorsnede en tot twee meter lang gevormd. Dat is meteen de reden waarom een wafer rond is en niet vierkant, wat veel logischer zou zijn met vierkante en rechthoekige chips.

Hoe groot is een wafer?

Strategische aandeelhouders De ontwikkeling van wafers met een diameter van 450mm maakt hier onderdeel van uit en ook de verdere ontwikkeling van de chips productie met EUV (Extreem UltraViolet).

Wat doet een wafer?

In de micro-elektronica is een wafer een dunne plak monokristallijn halfgeleidermateriaal, bijvoorbeeld silicium, waarop geïntegreerde schakelingen geconstrueerd worden door middel van dotering technieken van verschillende materialen (bijvoorbeeld door diffusie, ionenimplantatie, depositie of chemisch etsen).

Hoe wordt een wafer gemaakt?

Het vloeibare silicium blijft plakken aan het pure rooster en groeit als het ware per atoom in een bijna perfect rooster. Langzaam stolt het silicium en wordt er op deze manier een cilinder uit het bad getrokken. De cilinder wordt dan in schijven gesneden door een zaag. Deze schijven worden ‘wafers’ genoemd.

Wat is nodig om chips te maken?

Zand: erg high-tech kan je het voornaamste element van de computerchip niet noemen. Zand, in de vorm van verfijnd silicium, vormt de basis van de computerchip. Dat silicium wordt gepurificeerd en vervolgens gesmolten. Door het silicium langzaam te laten stollen, ontstaat er een cilindervormig monokristal.

Waar komen computerchips vandaan?

Veel van onze computerchips komen van het bedrijf TSMC in Taiwan. Dit bedrijf heeft een dubbele tegenslag te verwerken gehad. Bovenop de pandemie kwam namelijk de handelsoorlog tussen de VS en China.

Is er een chip tekort?

Het wereldwijde chiptekort raakte de auto-industrie keihard in 2021. Wie had gehoopt dat het in 2022 weer veel beter zou worden, komt waarschijnlijk bedrogen uit.