Waarom lange wachtlijsten GGZ?

Waarom lange wachtlijsten GGZ?

Wachttijden in de ggz ontstaan door verschillende oorzaken die elkaar beïnvloeden. Sommige van die oorzaken liggen bij de zorgaanbieders. Bijvoorbeeld de onduidelijke verantwoordelijkheidsverdeling wanneer een cliënt op de wachtlijst staat. Of het gebrek aan samenwerking in de zorg.

Wat verstaan we onder geestelijke gezondheidszorg?

De geestelijke gezondheidszorg heeft als doel om psychische aandoeningen te voorkomen, behandelen en te genezen. Sinds 2015 is de GGZ opgedeeld in de huisartsenzorg + huisartspraktijkondersteuner GGZ (POH GGZ), de Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ) en de Gespecialiseerde GGZ (G-GGZ/S-GGZ).

Hoe lang is wachtlijst ggz?

Voor zowel de basis-ggz als de gespecialiseerde ggz gaat het om vier weken voor de aanmeldwachttijd, en tien weken voor de behandelwachttijd. De maximaal aanvaardbare totale wachttijd bedraagt daarmee veertien weken.

Hoelang is de wachtlijst ggz?

De aanmeldwachttijd is de tijd tussen eerste contact van de cliënt tot aan de intake, en zou beperkt moeten zijn tot 4 weken. De behandelwachttijd is de tijd tussen de intake en de start van de behandeling, en zou beperkt moeten zijn tot 10 weken. De afgesproken Treeknorm voor de totale wachttijd is daarmee 14 weken.

Wat valt er onder de generalistische basis GGZ?

Bij een lichte tot matige psychische problemen of aandoeningen kun je voor behandeling terecht bij de generalistische basis GGZ. De psychologische zorg in de basis GGz is bedoeld voor milde tot matige psychische stoornissen. Deze zorg is meestal kortdurend (korter dan een jaar) en klachtgericht.

Hoe is de ggz opgebouwd?

Via de Basis GGZ zijn er verschillende behandeltrajecten mogelijk: Kort: kort traject met e-health en behandeling. Middel: middellang traject met e-health en behandeling. Intensief: intensief traject met consulten en behandeling bij een psycholoog/psychiater en e-health.

Hoe lang wachtlijst GGZ?