Waarom is de Koude Oorlog ontstaan?

Waarom is de Koude Oorlog ontstaan?

De agressieve bedoelingen van de Sovjet-Unie bleken onder andere uit de blokkade van Berlijn, de communistische overname van Tsjecho-Slowakije in 1948 en de aanval van Noord-Korea op Zuid-Korea in 1950. Deze expansiedrift dwong de Verenigde Staten tot tegenwicht en leidde zo tot de Koude Oorlog.

Wat was de aanleiding van de Vietnamoorlog?

Frans-Indochina in 1930 (wiki) De belangrijkste oorzaken van de Vietnamoorlog waren, kort samengevat: Het falende Franse koloniale bewind in Indochina. De Amerikaanse containmentpolitiek sinds Harry Truman (1947), gevolgd door de dominotheorie van Dwight D. Eisenhower (1954).

Wat is de Koreaanse Oorlog?

Koreaanse Oorlog. De Koreaanse Oorlog of Koreaoorlog is een in het Westen gebruikte naam voor een tussen 1950 en 1953 uitgevochten oorlog tussen het communistische Noord-Korea en het prowesterse Zuid-Korea. Noord-Korea werd in de oorlog militair ondersteund door de Volksrepubliek China en de Sovjet-Unie.

Wat was het ontstaan van het Koreaanse schiereiland?

Het Koreaanse schiereiland waarop zich momenteel de twee Korea’s bevinden, werd in 1910 ingelijfd door Japan. De Japanners behandelden Korea vervolgens als een kolonie. De belangen van de Koreanen waren volkomen ondergeschikt aan de belangen van Japan. Hoewel Korea officieel bij Japan hoorde, bleef er dus een duidelijk onderscheid bestaan.

Wat gebeurde in de vrede tussen Noord-Korea en Zuid-Korea?

Pas na de dood van Sovjet-Unie leider Jozef Stalin in 1953 kwam er daadwerkelijk schot in de vredesonderhandelingen. Op 27 juli 1953 werd er een staakt-het-vuren afgekondigd. Liefst twee miljoen burgers lieten in de Koreaanse Oorlog het leven. Officieel is de vrede nooit getekend tussen Noord- en Zuid-Korea.

Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog begon de Koude Oorlog. De ideologische tegenpolen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie waren overgebleven als de enige twee grootmachten, en de vijandschap tussen beide landen zou de internationale politiek van de komende periode gaan bepalen.