Waarom hoor je je anders als je je hebt opgenomen?

Waarom hoor je je anders als je je hebt opgenomen?

Dat je stem zo anders klinkt in je hoofd dan in het echt, heeft alles te maken met de weerkaatsing van je stemgeluid. Op het moment dat je spreekt, wordt het geluid weerkaatst in alle holtes van je schedel. Dat hoor je, en dat maakt je stem voor jou hol en warm en lager dan je stem die anderen horen.

Waarom hoor je toch nog je eigen stem als je oordopjes in hebt?

Over spreken gesproken: als je zelf spreekt, dan breng je dus ook geluidsgolven voort. Die golven vang je weer op met je oorschelpen, zoals we net hebben gezien en gehoord. Maar je hoort je eigen spraak ook ‘inwendig’: de trillingen van je stemholte worden via je schedel direct aan het slakkenhuis doorgegeven.

Hoe komt het dat je stem anders klinkt als je hem op een opname hoort?

Wie de eigen stem op een opname hoort, mist het interne gedeelte en dus ook de extra warmte van de stem. We horen alleen de geluidsgolven die via de lucht direct het oor binnenkomen, waardoor de stem anders kan klinken. Vaak houdt ‘ anders’ in dat de stem scheller klinkt, iets wat niet iedereen even mooi vindt.

Waarom is je eigen stem anders?

Waarom heb je zo n rare stem?

Het oor zit ingenieus in elkaar. Wanneer je jezelf hoort praten hoor je een heel andere stem, dan wanneer andere mensen jouw stem horen. Dat heeft ermee te maken dat het geluid dat we zelf produceren, wordt getransporteerd via de beenderen en niet via onze oren.

Hoe krijg je een hese stem weg?

Wat kunt u zelf doen bij heesheid?

  1. Geef uw stem rust.
  2. Fluister en schreeuw niet.
  3. Probeer niet te kuchen en hoesten.
  4. Adem zo veel mogelijk door uw neus.
  5. Als u rookt: probeer te stoppen.
  6. Zorg dat u niet in rokerige ruimtes bent.
  7. Drink liever geen alcohol.
  8. Kijk voor adviezen bij een keelontsteking bij ik heb keelpijn.

Is heesheid gevaarlijk?

Heesheid is een klacht die veel voorkomt, maar die meestal na een paar dagen stemrust gewoon weer over gaat. Wanneer de heesheid blijft terugkomen, je bang bent voor keelkanker of als je je stem beroepsmatig nodig hebt, is het verstandig om een afspraak met een KNO-arts te maken.

Hoeveel decibel zijn oordopjes?

Er zit op koptelefoons, oortjes en telefoons een begrenzer. Fabrikanten zijn wettelijk verplicht om bij 85 decibel een waarschuwing voor gehoorschade te geven en mogen hun apparaat niet luider dan 100 decibel laten gaan. Toch is deze grens van 85 decibel niet voor iedereen veilig.

Hoe maak je je stem zachter?

Mompelen zorgt er ook voor dat je woorden zachter uitspreekt. Duidelijk geluiden uit het middenregister kunnen goed genoeg overkomen wanneer je zacht spreekt, maar zachtere klanken en eindklanken neigen onduidelijker te worden.