Waarom geen Gouden Koets meer?

Waarom geen Gouden Koets meer?

DEN HAAG (PDC) – Het Koninklijk Huis zal de Gouden Koets voorlopig niet meer gebruiken voor officiële gelegenheden, zoals op Prinsjesdag. Dat heeft koning Willem-Alexander vandaag in een videoboodschap bekendgemaakt. De koning verwees in zijn boodschap naar het slavernijverleden.

Hoeveel paarden lopen er voor de koninklijke Gouden Koets?

De bespanning De Gouden Koets is bestemd om door acht paarden te worden getrokken, vandaar de bijzondere hoogte van de bok. De koetsier moet immers het gehele span kunnen overzien. Op het voorste paard zit een postiljon.

Wie is de eigenaar van de Gouden Koets?

Het staat buiten kijf dat de Gouden Koets eigendom is van koningin Wilhelmina en haar erfgenamen, die het formele eigendom sinds 1968 hebben ondergebracht in de Stichting Kroongoederen van het Huis Oranje-Nassau.

Hoe duur is de Gouden Koets?

De kosten van de restauratie van de Gouden Koets bedragen 1,2 miljoen euro. Deze kosten zijn opgevangen binnen Begroting I de Koning. De kosten voor de restauratie van de Gouden Koets behoren tot de functionele uitgaven (artikel 2) van de begroting van de Koning.

Wat is er mis met de Gouden Koets?

De Gouden Koets is omstreden, omdat er afbeeldingen van slaven uit de koloniale tijd op geschilderd zijn. Koning Willem-Alexander heeft in een videoboodschap toegelicht waarom de koets voorlopig niet meer wordt gebruikt.

Waarom komt de Gouden Koets al 5 jaar niet meer op straat?

Koning Willem-Alexander maakte bekend dat de Gouden Koets voorlopig niet gebruikt zal worden. De Gouden Koets staat na een restauratie van ruim 5 jaar nog tot en met 28 februari in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum.

Hoeveel paarden Koninklijke Stallen?

Vaste bewoners van de stallen Aanvankelijk bood het stalgebouw onderdak aan 94 paarden. Tegenwoordig staan er gemiddeld 32 paarden op stal; 8 rijpaarden en 24 koetspaarden. De rijpaarden worden met name bereden door leden van het Koninklijk Huis en de adjudanten van de koning.

Is de Gouden Koets van goud?

De Gouden Koets is niet van massief goud. Dat zou niet kunnen (dan wordt hij veel te zwaar!). De Gouden Koets is gemaakt van Javaans teakhout en gedeeltelijk bekleed met bladgoud. De Gouden Koets mag alleen gebruikt worden door het staatshoofd (met acht paarden) of de troonopvolger (met maximaal zes paarden).

Wat stellen de beelden op de Gouden Koets voor?

Het ornament midden boven op de koets bestaat uit vier vrouwenbeelden. Zij stellen de vier sectoren van de economie voor: landbouw (met korenschoof en sikkel), handel (met staf en een leeuw), nijverheid (met hamer en een salamander als symbool van het vuur) en scheepvaart (met sextant en dolfijn).

Wie heeft de Gouden Koets betaald?

De Gouden Koets is een geschenk van de bevolking van Amsterdam aan koningin Wilhelmina. Het geld voor de koets werd ingezameld door de Vereeniging van het Amsterdamsche Volk tot het Aanbieden van een Huldeblijk aan H.M. Koningin Wilhelmina.

Waarom gaven ze de Gouden Koets aan Wilhelmina?

De koets was bedoeld als geschenk bij de inhuldiging van Wilhelmina tot koningin op 6 september 1898. Wilhelmina wilde echter geen geschenken ter gelegenheid van haar inhuldiging aannemen en nam daarom de koets een dag later, op 7 september 1898, in ontvangst in het Paleis voor Volksvlijt.

Wat is het doel van de Troonrede?

In de troonrede zijn traditioneel twee elementen te onderscheiden: Beschouwingen over hetgeen in de afgelopen periode in Nederland en elders in de wereld is voorgevallen. Aankondigingen van plannen en maatregelen op het gebied van wetgeving en bestuur.