Waar moet je op letten als je iemand aanneemt?

Waar moet je op letten als je iemand aanneemt?

Personeel aannemen

  1. Werving en selectie van personeel.
  2. Screen uw toekomstige werknemers.
  3. Controleer de identiteit van uw werknemers.
  4. Meld u aan als werkgever.
  5. Sluit een arbeidscontract af.
  6. Betaal minimaal het minimumloon en vakantiebijslag.
  7. Houd u aan de Arbowet.
  8. Stel een risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) op.

Hoe kan ik werk aannemen?

Het aannemen van werk gebeurt op allerlei plekken. Het is naast het bekende uurtje factuurtje (betaald krijgen per uur) het meest voorkomende model om je arbeid te verkopen. Je maakt als ondernemer een duidelijke afspraak met je klant dat je een bepaalde klus voor een zeker bedrag doet.

Kan je met een eenmanszaak personeel aannemen?

Kan ik als eenmanszaak personeel aannemen? Ja, je mag als eenmanszaak personeelsleden aannemen. Hier zit geen limiet aan. Wanneer je personeel krijgt, blijft je rechtsvorm hetzelfde.

Kan ik iemand aannemen?

Je kunt dus personeel aannemen in een eenmanszaak. Bij de KvK hoef je dan alleen het aantal werkzame personen aan te passen, maar de rechtsvorm eenmanszaak mag je behouden. Het aantal werknemers in een eenmanszaak is onbeperkt. Toch hebben grote bedrijven vaak meerdere eigenaren en zijn het dus geen eenmanszaken meer.

Wat zijn de voorwaarden voor een arbeidsovereenkomst?

Voorwaarden arbeidsovereenkomst U heeft een arbeidsovereenkomst als u aan de volgende voorwaarden voldoet: U bent in dienst van de werkgever. De werkgever kan u opdrachten geven en de werkinhoud bepalen. U krijgt loon voor het uitgevoerde werk.

Wat kost het om iemand in dienst te nemen?

De kosten van personeel kun je eenvoudig berekenen. Per werknemer betaal je bovenop het afgesproken brutosalaris nog zo’n 20 tot 35 procent van dat salaris aan extra kosten. Hoe hoog de kosten van personeel precies uitvallen, hangt af van je cao en de individuele afspraken die je met werknemers maakt.