Inhoudsopgave
Waar komt tayer vandaan?
De tayer stamt uit tropisch Midden- en Zuid-Amerika, waar de plant al duizenden jaren als voedselgewas wordt gekweekt. In de zeventiende eeuw werd de tayer door de slavenhandel naar Afrika gebracht. Deze soort verdringt door zijn betere smaak meer en meer de taro (Colocasia esculenta).
Wat is pom pom?
Pomtayer is bevroren, geraspte wortelknollen van de Tayer plant. Pom is een traditioneel en populair Surinaams gerecht. Het is een ovenschotel, die vooral geserveerd word bij feestjes en speciale gelegenheden. De basisingrediënt van pom is voornamelijk de wortelknollen van de tayer.
Waarmee maak je pom?
VOOR DE POMTAYER BASIS:
- 1 pak Lufo pom taya (je hebt diverse merken, maar mijn oma zei: “Koop nooit iets anders dan Lufo!
- 1 eetlepel gemalen piment.
- 1 theelepel zout.
- 2 theelepels piccalilly.
- 2 eetlepels ketchup.
- het sap van 1 perssinaasappel (ongeveer 100 ml)
- 2 eetlepels suiker.
- boter om je bakblik in te vetten.
Wat is Surinaams broodje pom?
Pom is een feestelijk Surinaams ovengerecht bestaande uit lage pomtayer, een inheemse wortelgroente, met daartussen stukjes kip. Het is al zeker honderd jaar oud. Je eet pom met rijst of op een broodje.
Wat is pom voor materiaal?
POM-materiaal, algemeen bekend als acetaal (chemisch bekend als polyoxymethyleen) wordt vervaardigd door Ensinger als halffabrikaat om te verspanen en wordt geëxtrudeerd in plaat, staf en holstaf. POM is een semi-kristallijne thermoplast met een hoge mechanische sterkte en stijfheid.
Hoe smaakt tayer?
Witte tayer heeft een milde smaak, net als aardappel….Witte tayer smaak
- In het Surinaamse gerecht Pom met kip en sinaasappel.
- Met gekaramelliseerde witlof en balsamico azijn.
- Als soep, gekookt in Japanse dashi.
- Ook de jonge bladeren en bladstelen kunnen worden gegeten.
Waar komt de naam pom vandaan?
Men was simpelweg niet bekend met de knol en de vele mogelijkheden ervan. Het gerecht is uiteindelijk ook in Europa terechtgekomen. De pom werd bekend als de ‘Portugese aardappel’ ovenschotel, afgeleid van het Franse woord ‘pommes’, dat friet of aardappelen betekent.