Inhoudsopgave
Waar is servies van gemaakt?
Serviesgoed. Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei, uitgezonderd het bestek, dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt. Borden en bekers tellen onder het serviesgoed, de glazen daarentegen niet. Serviesgoed werd in het verleden gemaakt van bijvoorbeeld hout, metaal, glas of steen.
Is porselein steen?
Porselein wordt met klei gemaakt. De klei wordt een paar maanden in donkere kelders bewaard om te rotten. Om porselein te maken wordt aan de kaolien zilverzand (kwarts) en verpulverde steen (veldspaat of graniet) toegevoegd.
Hoe heet kan porselein worden?
De maximale temperatuur voor porselein is 300°C, voor steengoed geldt een maximale temperatuur van 280°C.
Hoe weet je of iets van porselein is?
Porselein is wit van kleur, doorschijnend als je het tegen het licht houdt en niet poreus. Doordat het ook dun is, is het erg breekbaar. Ter vergelijking met aardewerk is porselein veel lichter, fijner en gladder en lijkt meer op glas. U kan het ook herkennen aan een heldere klank als u er tegen tikt.
Hoe sterk is porselein?
Porselein is een materiaal met een verfijnde, luxueuze uitstraling dat soms zelfs enigszins lichtdoorlatend is – maar laat je daardoor niet om de tuin leiden! Het is namelijk ook zeer stevig, doordat het wordt geproduceerd bij een zeer hoge temperatuur (1300-1500 graden Celsius).
Wat is het verschil tussen porselein en aardewerk?
De verschillen Bij porselein ligt de baktemperatuur hoger dan aardewerk. Daardoor is porselein hard, niet poreus en zelfs een beetje doorschijnend. Aardewerk daarentegen is minder hard, poreus en ondoorzichtig. Een laagje zuur voorkomt dat aardewerken serviezen vocht opnemen.
Hoeveel graden kan porselein aan?
Bij porselein gebeurt dit vanaf 1100° Celsius, maar dit kan oplopen tot zelfs 1400° Celsius. Bij aardewerk vindt de glazuurbrand plaats op zo’n 900-950° Celsius. Om een product ovenbestendig te maken, wordt de rand waarop het in de oven staat niet geglazuurd.