Kan je ziek worden van gas?

Kan je ziek worden van gas?

Ieder jaar opnieuw worden honderden mensen getroffen door een koolmonoxidevergiftiging. De oorzaak is vaak een beschadiging van een gasslang of gasleiding. En dat brengt risico’s met zich mee, want een gaslek in huis is bijzonder gevaarlijk.

Wat is de verbranding van aardgas met zuurstof?

Bij de volledige verbranding van aardgas [CH4] met zuurstof ontstaat CO2 en water: CH4 + 2 O2 -> CO2 + 2 H2O + 54800 kJ/kg warmte. Om 1 m3 aargas te verbranden heb je dus 2 m3 zuurstof (= 10 m3 lucht omdat slechts voor 21% uit zuurstof bestaat) Bij deze reactie heb je een mooie blauwe vlam.

Wat zijn de voordelen van aardgas?

De voordelen van aardgas. 1. Aardgas is relatief goedkoop. Het eerste voordeel van aardgas is dat het een relatief goedkope bron van energie is. De installatiekosten zijn niet erg hoog en de installatie zelf moet ook niet vaak op onderhoud. Dit zijn twee kenmerken waardoor u geld bespaart.

Is aardgas niet zelfontbrandend?

Aardgas is niet giftig en niet zelfontbrandend. Aardgas ontvlamt enkel wanneer er tussen 5% en 15% van in de omgevingslucht zit. Aardgas is lichter dan lucht, het ontsnapt en verdunt dus heel snel in de omgevingslucht. Er is bovendien een hittebron nodig van meer dan 650°C om het te laten ontbranden.

Waarom is aardgas relatief goedkoop?

Aardgas is relatief goedkoop Het eerste voordeel van aardgas is dat het een relatief goedkope bron van energie is. De installatiekosten zijn niet erg hoog en de installatie zelf moet ook niet vaak op onderhoud. Dit zijn twee kenmerken waardoor u geld bespaart.

Hoe weet je of er een gaslek is?

Een gemakkelijk middel om een (klein) gaslek zelf mee te detecteren, is zeepsop. Je maakt wat sop (afwasmiddel bijvoorbeeld) aan met wat water zodat je schuim krijgt. Dat schuim smeer je op de leidingen en koppelingen. Wanneer het sop gaat bubbelen, weet je dat daar een lek zit.