Inhoudsopgave
Kan je longen missen?
Je hebt twee longen. Deze sponzige organen voorzien je lichaam van zuurstof. De rechter bestaat uit drie kwabben, de linker heeft er twee. Als het moet, kun je best met een kwab of zelfs een volledige long minder leven.
Kun je een stuk van je lever missen?
Uw lever is een belangrijk orgaan. Het zorgt voor afbraak van vetten, het regelt de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten en het maakt schadelijke stoffen onschadelijk. Zonder lever kunt u niet leven.
Hoeveel kan je missen van je lever?
Patiënten die een goede conditie hebben, kunnen tot 70% van het leverweefsel missen. Als u last heeft van levercirrose of chemotherapie ondergaat kan dit minder zijn. Het leverweefsel groeit na de operatie weer aan en binnen ongeveer 3 weken is de capaciteit van de lever volledig hersteld.
Welk orgaan kan je missen?
Welke organen kun je missen (het zijn er veel)? Hoogleraar acute geneeskunde Prabath Nanayakkara van het Amsterdam UMC vertelt in het AD: “Neem de nieren. Verwijder er één en de andere nier werkt gewoon harder. Hetzelfde geldt voor de longen, de milt, een deel van de lever en bijna alle organen.
Welke organen kan je missen?
Maar zijn er nog meer organen waar we zonder kunnen? Dat zijn er nogal wat, zo blijkt. Om te beginnen is het best goed te doen met slechts één nier, long, oor of oog. Daarnaast kun je zonder al te veel problemen leven zonder neus- en keelamandelen, galblaas en blinde darm.
Kan je lever teruggroeien?
Bij volwassen mensen weegt de lever ongeveer anderhalve kilo en is bijna zo groot als een voetbal. Wanneer een deel van de lever verwijderd wordt, groeit het resterende deel weer aan. Een voorwaarde hiervoor is dat het achtergebleven deel van de lever gezond en groot genoeg is.
Hoe merk je dat de lever niet goed is?
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Hoe lang duurt herstel na leveroperatie?
Na de operatie krijg je medicijnen tegen de pijn. Wanneer alles goed gaat, mag je binnen een week weer naar huis. Het herstel duurt ongeveer 6 weken. Tijdens deze periode mag je geen zware dingen tillen of verplaatsen.
Hoe lang kun je met een donororgaan?
Direct na de transplantatie houdt gemiddeld ongeveer 10 procent van de donorharten op met werken. Daarna gaat het percentage werkende organen steeds langzamer omlaag. Na 5 jaar werkt nog rond de 80% procent van de getransplanteerde harten.
Kun je nieuwe longen krijgen?
Een longtransplantatie is een operatie waarbij een of twee longen vervangen worden door de longen van een donor. Dit is een zeer ingrijpende operatie. Alleen patiënten met een ernstige longaandoening met beperkte levensverwachting, waarvoor geen andere behandeling meer mogelijk is komen hiervoor in aanmerking.
Welke organen kunnen aangroeien?
De lever is overigens het enige orgaan dat vanzelf weer aangroeit, mits je er nog minimaal 25 procent van hebt. Het lichaam en de medische wetenschap zorgen dus voor behoorlijk wat flexibiliteit.