Kan iedereen naar een hospice?

Kan iedereen naar een hospice?

Om in aanmerking te komen voor verzorging in een hospice is een indicatie palliatief terminale zorg nodig. Het CIZ (CIZ.nl) geeft zo’n indicatie als de behandelend (huis)arts heeft vastgesteld dat de patiënt een levensverwachting heeft van minder dan drie maanden. Iedereen met de benodigde indicatie kan er terecht.

Welke zorg biedt een hospice?

Welke zorg biedt een hospice? Artsen en verpleegkundigen bieden palliatief terminale zorg. De zorg bestaat bijvoorbeeld uit verzorgen, verplegen, pijn bestrijden. Doel is om de kwaliteit van leven in de laatste levensfase zo hoog mogelijk te houden.

Hoe lang duurt hospice?

Gemiddeld blijven ze twee, drie weken. Soms korter, soms langer. ‘We ontslaan ook wel eens mensen; als iemand ’te stabiel’ is.

Wat kost het om in een hospice per dag?

De zorg is op verschillende plaatsen mogelijk: thuis, in een hospice, in een palliatieve unit van een verpleeghuis of in een ziekenhuis. In deze situatie wordt geen eigen bijdrage gerekend. Wel vragen de meeste hospices een vergoeding per dag voor de extra kosten (bovenop de professionele zorg).

Hoe kom je in aanmerking voor een hospice?

U komt in aanmerking voor een hospice als uw levensverwachting korter is dan drie maanden. Er is een ondertekende verklaring van een arts nodig waarin dit staat. Een huisarts, wijkverpleegkundige, transferverpleegkundige of medisch specialist kan u verwijzen naar een hospice. Maar u kunt u ook zelf aanmelden.

Welke begeleiding geeft een hospice?

De hospicezorg biedt fysieke en lichamelijke basiszorg, maar daarnaast ook sociale en spirituele of religieuze ondersteuning. Hospicezorg wordt aangeboden in twee verschillende vormen: High-Care hospice. Hier is 24 uur per dag medische zorg aanwezig zoals in een ziekenhuis.

Welke indicatie nodig voor hospice?

Hospice als u niet meer kunt genezen U komt in aanmerking voor een hospice als uw levensverwachting korter is dan drie maanden. Er is een ondertekende verklaring van een arts nodig waarin dit staat. Een huisarts, wijkverpleegkundige, transferverpleegkundige of medisch specialist kan u verwijzen naar een hospice.