Is PSA-beleid verplicht?

Is PSA-beleid verplicht?

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) in de Arbowet De werkgever is volgens de Arbowet verplicht om beleid te voeren, binnen het algemene arbeidsomstandighedenbeleid, dat erop is gericht om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen of te beperken als dit een risico vormt binnen de organisatie.

Wat kan een werkgever doen tegen PSA?

Wat kunt u doen tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA)? Als werkgever moet u beleid vaststellen om PSA tegen te gaan. Dat staat in de Arbowet. Doet u dat niet, dan kan de Nederlandse Arbeidsinspectie maatregelen nemen. Uiteindelijk kunt u zelfs hoge boetes krijgen.

Wat is een PSA-beleid?

Wettelijke verplichting PSA-beleid Binnen het arbeidsomstandighedenbeleid bent u als werkgever wettelijk verplicht aandacht te besteden aan het voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). De Arbowet noemt hierbij vijf thema’s: discriminatie, seksuele intimidatie, agressie, pesten en werkdruk.

Wat zegt de wet over PSA?

PSA in de Arbowet Het begrip psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is in artikel 1 van de Arbowet gedefinieerd. Als werkgever bent u verplicht grensoverschrijdend gedrag en werkdruk zo veel mogelijk te voorkomen. De aanpak van ongewenste situaties, zoals pesten of discriminatie, legt u vast in een PSA-beleid.

Wat is een normale PSA waarde?

Wat zegt een PSA waarde? Een PSA waarde geeft aan hoeveel prostaatspecifiek antigeen (PSA) het klierweefsel van de prostaat afgeeft aan het bloed. De PSA waarde kan stijgen door een vergrote prostaat, een ontstoken prostaat of door prostaatkanker.

Wat is volgens jou psychosociale arbeidsbelasting?

‘Psychosociale arbeidsbelasting’ (PSA) – ook wel werkstress genoemd – omvat alle factoren die stress bij medewerkers veroorzaken en/of een beleving van stressoproepen. Denk hierbij aan factoren als agressie en geweld, werkdruk, discriminatie, seksuele intimidatie en pesten.

Wat valt onder PSA?

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is al jaren een van de belangrijkste arbeidsrisico’s. Het begrip PSA is in artikel 1 van de Arbowet gedefinieerd. Onder PSA vallen alle factoren die op het werk stress kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld agressie, geweld, seksuele intimidatie, pesten en werkdruk.

Wat zegt de Arbowet over werkdruk?

Werkdruk wordt genoemd in de Arbowet en valt in de wet onder ‘psychosociale arbeidsbelasting’. Werkgevers zijn op grond van deze wet verplicht om een beleid te voeren dat erop gericht is om deze vorm van arbeidsbelasting te voorkomen of te beperken.

Wie mag geen vertrouwenspersoon zijn?

Niet iedereen mag vertrouwenspersoon zijn. Onderstaande personen komen niet in aanmerking: de werkgever zelf. leidinggevend personeel (enkel de twee hoogste rangen zijn uitgesloten)

Wat is de uitgangswaarde van PSA?

Een uitgangswaarde van PSA op de leeftijd rond de 50 jaar is belangrijk en voorspellend. Is deze waarde normaal (< 1,5 ng/ml) dan is het risico op het later ontwikkelen van prostaatkanker duidelijk klein (-er).

Wat is de PSA waarde rond 50 jaar?

PSA waarde rond 50 jaar. Een uitgangswaarde van PSA op de leeftijd rond de 50 jaar is belangrijk en voorspellend. Is deze waarde normaal (< 1,5 ng/ml) dan is het risico op het later ontwikkelen van prostaatkanker duidelijk klein (-er).

Wat is de PSA waarde voor prostaat?

PSA waarde: wat is normale of verhoogde waarde voor prostaat? PSA, Prostaat Specifiek Antigeen, is een eiwit dat normaal bij mannen in geringe mate in het bloed aanwezig is. Het wordt gevormd in het klierweefsel van de prostaat, zowel in een gezonde als in een zieke prostaat.

Wat is de normale PSA waarde in het bloed?

Normale PSA waarde in het bloed. Naarmate u ouder wordt, stijgt de PSA waarde. Op dit moment worden PSA waarden uit deze tabel aangehouden waaronder u meestal goed zit: Leeftijd. PSA waarde. lager dan. 40 tot 55 jaar. 1,5. 55 tot 65 jaar.