Hoe werkt taxatie voor hypotheek?

Hoe werkt taxatie voor hypotheek?

Bij een woning taxatie schat een taxateur de woningwaarde nauwkeurig in, aan de hand van het huis zelf en de lokale woningmarkt. Deze taxatiewaarde huis onderbouwt een taxateur in een taxatierapport, dat je doorstuurt naar je hypotheekverstrekker.

Wat doen ze bij een taxatie?

Hoe werkt de taxatie

  • De vraagprijs van de woning wordt vastgesteld door de verkopende makelaar en de klant.
  • De onderhandelingen vinden plaats met de potentiële koper. – Uit de onderhandelingen komt de transactieprijs naar voren.
  • De koopakte wordt opgesteld en die koper dient een hypotheek aan te vragen.

Waarom huis opnieuw taxeren?

Nu de huizenprijzen zijn gestegen, kan het interessant zijn om je huis te laten taxeren en een taxatierapport te overleggen aan je geldverstrekker. Omdat de geldverstrekker minder risico loopt bij een hogere woningwaarde, kan je renteopslag mogelijk verlaagd worden.

Wie betaalt de taxatiekosten?

De taxatiekosten worden betaald door de koper. Het is dus een goede investering en de taxatiekosten kunnen ook nog eens eenmalig worden afgetrokken van de belasting.

Hoe lang duurt uitslag taxatie?

Gemiddeld duurt het een week voordat de taxateur het taxatierapport op tafel legt. Mocht je de taxatie voor een hypotheek nodig hebben, dan moet je hier dus rekening mee houden.

Hoe lang duurt uitwerken taxatierapport?

Nadat de taxateur de woning heeft opgenomen, duurt het nog enkele dagen totdat het rapport gevalideerd is en bij jou op de (digitale) deurmat ligt.

Waarom huis laten taxeren na verbouwing?

Wanneer je wilt gaan verbouwen is een taxatie ook erg handig. Door de waardestijging te berekenen van je huis na de verbouwing kun je namelijk een deel van de verbouwingskosten meenemen in je hypotheek. Zo weet je ook gelijk hoeveel je huis waard is na de verbouwing en of de kosten opwegen tegen de opbrengsten!

Wat als je huis meer waard is dan je hypotheek?

Geldverstrekkers rekenen een renteopslag op de hypotheekrente als de totale hypotheeklening een groot deel van de waarde van de woning is. Is de waarde van je woning gestegen, dan verandert deze verhouding. Je renteopslag (ook wel risico-opslag) kan hierdoor mogelijk omlaag of zelfs vervallen.