Hoe werkt een echo apparaat?

Hoe werkt een echo apparaat?

Bij echografie brengen we weefsels en organen in beeld met behulp van geluidsgolven. Tijdens het maken van de echo zet de radioloog de echokop (transducer) op uw lichaam. Deze transducer zendt (onschadelijke) geluidsgolven uit, die door de organen in uw lichaam worden teruggekaatst.

Hoe gaat een echografie van de buik?

De radioloog plaatst de echokop in de gel op uw huid en beweegt de echokop heen en weer. Soms duwt de radioloog de echokop wat harder tegen uw huid. Het maken van de echo duurt meestal tussen de 5 en 20 minuten. Op het beeldscherm is de binnenkant van uw lichaam te zien.

Wat kun je zien bij een echo van je onderbuik?

Met een echografie van de hele buik kunnen zowel de organen in de bovenbuik (zoals de lever, galblaas en nieren) als de organen in de onderbuik (zoals de blaas, baarmoeder en eierstokken) zichtbaar worden gemaakt. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.

Kun je met een echo een tumor zien?

Met een echografie kan de arts via geluidsgolven zien wat er in de buikholte zit. Een echo is een weinig-belastende manier om een grote tumor te detecteren in de nieren of de blaas. Er kunnen echter geen kleine of oppervlakkige tumoren zichtbaar worden gemaakt met een echo.

Hoe lang duurt echo buik?

Hoe lang duurt het onderzoek? De duur van het onderzoek is ongeveer 10-20 minuten.

Wie maakt hartecho?

De hartecholaborant. De hartecholaborant assisteert de cardioloog en is gespecialiseerd in het maken van echo’s. De beelden die de cardioloog met de endoscoop maakt zijn zichtbaar op de monitor. Hiermee kan o.a. de werking van uw hart in beeld gebracht worden.

Wat zie je niet op een echo?

Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo. De geluidsgolven kunnen ook niet door bot heen. De geluidsgolven verplaatsten zich door het lichaam en worden door de organen teruggekaatst.