Hoe was je je handen in de zorg?
Volg tijdens het handen wassen de volgende stappen:
- Maak je handen goed nat.
- Neem wat vloeibare zeep uit een pompje.
- Wrijf de handen lang genoeg over elkaar, zorg dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep.
- Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in.
- Wrijf ook tussen de vingers.
- Neem ook de polsen mee.
Was regelmatig je handen?
Het is belangrijk om regelmatig en op de juiste manier de handen te wassen. Dit kan besmetting met bacteriën en virussen, en daardoor ook mogelijk ziekte, voorkomen. De hele dag door kom je met bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in aanraking. Op de handen zitten dan ook altijd bacteriën en virussen.
Waarom moet je je handen wassen in de zorg?
Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep verklein je de kans dat jij of iemand in je omgeving ziek wordt. Handhygiëne levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van infecties (en dus ziekten als corona) bij mensen en dieren.
Wat zijn de indicaties om je handen te wassen?
De ‘vijf momenten van handen reinigen’ zijn hierbij het uitgangspunt:
- Voordat een patiënt wordt aangeraakt.
- Voordat er wordt schoongemaakt of er begonnen wordt aan een medische procedure.
- Na contact met lichaamsmaterialen en vloeistoffen.
- Na fysiek patiëntencontact.
- Na fysiek contact met de omgeving van de patiënt.
Hoeveel seconden handen wassen?
Neem de tijd: was je handen minimaal 10 seconden. Was je handen op de juiste manier (zie afbeelding) en vergeet dus vingertoppen, duimen, ruimte tussen je vingers en je polsen niet. Spoel je handen af met flink stromend water. Droog ze goed af met een wegwerphanddoekje of een schoon stuk keukenrol.
Hoe lang moet je je handen over elkaar wrijven bij het handen wassen?
Wrijf de handen nu gedurende ongeveer 30 seconden zorgvuldig over elkaar, tot ze droog zijn. Ook de vingertoppen, duimen, gebieden tussen de vingers en de polsen moeten grondig met de handalcohol worden ingewreven.
Is vaak handen wassen slecht?
Het (te)veel wassen van uw handen kan dus zorgen voor een uitgedroogde huid en wondjes. Daarnaast zijn uitgedroogde handen minder beschermd tegen ziekmakende micro-organismen. Toch is regelmatig en goed handen wassen één van de belangrijkste manieren om besmetting door virussen te voorkomen.
Wat gebeurt er als je nooit je handen wast?
Als je na toiletbezoek je handen niet wast, kun je darmbacteriën en virussen verspreiden. Meestal kunnen die geen kwaad, maar soms zitten er ziekmakers tussen. Als je met je vieze vingers je mond, neus of ogen aanraakt, wandelen de ziekteverwekkers zo je lichaam in.