Hoe VLAN maken?

Hoe VLAN maken?

Om gebruik te kunnen maken van vLAN’s heb je een managed Switch nodig. Een switch die je dus kunt beheren. Een vLAN is niks anders als een virtuele switch. Op een managed switch is het mogelijk om in 1 fysieke switch meerdere virtuele switches te configureren en daar poorten aan toe te wijzen.

Wat is VLAN 1?

Een Virtual LAN of Virtual Local Area Network (VLAN) is een type virtueel netwerk. Een VLAN wordt gerealiseerd op de datalinklaag en bestaat uit een groep eindstations en switches die logisch gezien één enkel gemeenschappelijk Local Area Network (LAN) vormen, maar zich in één of meer fysieke netwerken kunnen bevinden.

Wat is een PVID?

PVID is een VLAN nummer dat je toewijst aan een poort. Dus alle verkeer dat untagged op die poort binnen komt krijgt een vast VLAN ID toegewezen. Dit is handig als je bijvoorbeeld een domme switch aan die poort hebt hangen, alle devices aan die switch behoren dan tot die VLAN.

Wat is een netwerk Trunk?

Om VLAN’s meerdere switches te laten overbruggen moet men gebruikmaken van een zogenaamde trunk. Trunks gebruiken ofwel tagging ofwel een encapsulatie van frames om verschillende VLANs toch over één fysieke connectie te bedrijven.

Heb ik een managed switch nodig?

Wilt u echter de switch per poort kunnen configureren en prioriteiten toewijzen aan bepaalde toepassingen (bijvoorbeeld videobellen, streaming of internetten), dan is een managed switch een betere oplossing. VLAN = Met VLAN brengt u virtueel scheidingen aan in uw netwerk.

Hoe werkt SIP trunking?

Een zogeheten SIP Trunk zorgt d.m.v. een SIP converter voor de afhandeling van de telefoon gesprekken. Het is de brug tussen VoIP telefonie en het traditionele telefonie. SIP Trunks zijn eigenlijk virtuele telefoonlijnen waarmee je via het internet kunt bellen naar zowel VoIP- als PSTN gebruikers.

Wat kan je met een managed switch?

Een managed switch is een apparaat met veel meer mogelijkheden dan een unmanaged switch. U kunt bijvoorbeeld de snelheid per poort bepalen, bepaalde poorten beveiligen of poorten een naam geven. Maar ook functies als VLAN, QoS en linkaggregatie kunt u zelf instellen en configureren.