Hoe Mestbriketten maken?

Hoe Mestbriketten maken?

Mengen & persen van paardenpoep Dit is de basis voor de briketten. Meer niet. Water en mest, waaraan straks nog een wezenlijk element wordt toegevoegd. Afhankelijk van hoe ambitieus je bent, vul je een emmer of een teil voor het mengen van beton met mest en water.

Wat kun je maken van paardenmest?

Paardenmest is bij uitstek geschikt om mee te composteren. Het heeft namelijk een ideale Koolstof/Stikstof verhouding. Uiteraard heb je voor de volledigheid ook (eco)stal bedekking, oud/slecht ruwvoer en andere organisch materiaal nodig om een goede composthoop te creëren.

Hoe paardenmest drogen?

De paardenmest bevat meestal veel stro, maar soms ook houtsnippers. De mest moet gedroogd worden en tot briketten geperst. Een kwart van de energie in die briketten is nodig voor het drogen, de rest kan daarna bijvoorbeeld in een kachel worden verbrand voor verwarming.

Hoe heet paardenpoep?

Vloeibare mest wordt drijfmest, gier of aalt genoemd. Het land voorzien van vloeibare mest, heet gieren. Stalmest en kippenmest vallen onder de noemer stapelbare mest. Verse paardenmest wordt gebruikt bij de teelt van champignons en kan ook goed gebruikt worden voor het maken van een broeibak.

Hoe werkt een Brikettenpers?

Hoe werkt het? Je maakt een soort papier mache, van stukken papier en water. Eventueel mix je er nog zaagsel en gemaaid gras dorheen. De pulp stop je in de pers, je perst zoveel mogelijk water eruit en je legt de briketten te drogen – op internet worden droogtijden genoemd van een paar weken tot een jaar.

Hoe ziet goede paardenmest eruit?

Goede mest is in principe bruin, maar wanneer een paard veel gras eet kan deze donkergroen kleuren. De mest is dan ook vaak wat slapper/natter. Bij veel stro en (droog) hooi kan de mest een meer geelbruine kleur krijgen en juist wat droger zijn. Je ziet dan ook meer vezels in de mestballen zitten.

Hoe maak je papieren briketten?