Hoe leeft plankton?

Hoe leeft plankton?

Plankton is een verzamelnaam voor micro-organismen die voornamelijk zwevend in het water leven, en zodoende voor hun (passieve) verplaatsing vooral afhankelijk zijn van de heersende stromingen, in tegenstelling tot nekton, dat zichzelf actief kan verplaatsen, onafhankelijk van de stromingen.

Waar leeft plankton nog meer?

Plankton leeft in de zee. Het is vaak helemaal doorzichtig. Het is er in allerlei maten en soorten. Plankton kan plantaardig zijn of dierlijk.

Welk dier eet fytoplankton?

Ook zoöplankton eet fytoplankton en bijvoorbeeld zeepaardjes en anemoonvisjes eten weer zoöplankton. De kleinere vissen en bodemdieren staan weer op het menu van zeezoogdieren, zeevogels en grotere vissen.

Waar bestaat plankton uit?

Er zijn twee soorten: Het fytoplankton, Dit zijn kleine plantjes welke in het water zweven, in zeewater zijn dit vooral algen en diatomeen.. Het zo plankton: alles wat geen zonlicht kan omzetten in energie: dus protozoa en kleine dieren. Van alle zo plankton is driekwart roeipootkreeftjes of copepoden.

Wie eet er plankton?

Het zooplankton wordt gegeten door allerlei vissen, zoals haring. De kleine vissen worden zelf weer gegeten door grotere vissen, door inktvissen, vogels, zeehonden en walvissen. Sommige van die dieren worden zelf ook weer gegeten, andere niet. Dieren die zelf niet gegeten worden staan aan de top van de voedselketen.

Welke dieren vallen onder zoöplankton?

Onder zoöplankton verstaan we alle in het water levende dieren die zich niet kunnen verplaatsen of tegen de stroming in kunnen zwemmen, bijvoorbeeld kwallen, kleine beestjes dan 1 cel of jonkies van vissen, schelpen of garnalen. Dat zooplankton drijft in het water, net als het fytoplankton.

Welke dieren eten plankton en krill?

Het Antarctische voedselweb draait rond krill, het favoriete voedsel van de pooldieren! Alle dieren eten (onrechtstreeks) krill. Aan dit voedselweb kunnen we vogels toevoegen zoals pinguïns. Zij eten krill en pijlinktvis, en worden op hun beurt gegeten door zeeluipaarden.