Inhoudsopgave
Hoe lang Tromboseprofylaxe?
Er wordt geadviseerd de tromboseprofylaxe postoperatief te starten, niet eerder dan zes uur na de operatie. Doorgaans is dit op de avond van de ingreep. Een verlengde duur van vier weken tromboseprofylaxe met LMWH lijkt effectiever dan een korte/standaardduur, zonder dat het risico op bloedingen duidelijk hoger is.
Welke bloedverdunners stoppen voor operatie?
Waarom een andere bloedverdunner rondom operatie? Voor een operatie mag het bloed niet te dun zijn omdat de kans op bloedingen dan groter is. Daarom is het veiliger voor sommige patiënten om voor de operatie te stoppen met acenocoumarol of fenprocoumon.
Waarom geen aspirine voor operatie?
– Om excessieve bloeding te voorkomen, wordt patiënten die een operatie moeten ondergaan gevraagd eventueel gebruik van acetylsalicylzuur 10 dagen voor de operatie te staken. In sommige onderzoeken werd gevonden dat acetylsalicylzuur toename van het perioperative bloedverlies veroorzaakt, in andere niet.
Hoe lang blijven bloedverdunners in je bloed?
In sommige situaties, bijvoorbeeld bij bepaalde hartritmestoornissen en stollingsziekten, worden bloedverdunners levenslang voorgeschreven. In andere, zoals na een bloedklonter in het been (diepveneuze trombose of DVT) of een longembolie, worden ze voorgeschreven voor een periode van drie tot zes maanden.
Kun je stoppen met bloedverdunners?
Een bloedverdunner kunt u in 1 keer stoppen. Afbouwen is niet nodig.
Wat is trombose profylaxe?
Bij mechanische tromboseprofylaxe maakt een arts geen gebruik van medicijnen, maar van steunkousen en Intermitterende Pneumatische Compressie. Dat laatste is een pompsysteem waarmee vocht uit je benen en armen wordt afgevoerd, ook met het doel om het risico op trombose te voorkomen.
Welke medicatie stoppen voor operatie?
Medicatie die best gestopt wordt voor de ingreep
- Aspegic – aspirine – dispril – asaflow – cardio-aspirine – …
- Ticlid – plavix – clopidogrel – efient – …
- Marcoumar – marevan – sintrom – …
- Fraxiparine – clexane – fraxodi – …