Hoe komt insuline in het bloed?

Hoe komt insuline in het bloed?

Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. De alvleesklier maakt insuline aan en die komt terecht in het bloed, dat door het hele lichaam stroomt. Aan de buitenkant van elke cel van het lichaam zit een soort ‘uitkijkpost’ voor insuline.

Wat is de werking van insuline?

Insuline is een hormoon dat aangemaakt wordt door het menselijk lichaam in de alvleesklier, ook wel pancreas genoemd. De werking van insuline is meervoudig: zo heeft het een rol in het metabolisme, maar heeft het ook anabole en anti-katabole werkingen. Dit betekent dat het spiergroei kan bevorderen en spierafbraak kan tegengaan.

Hoe verhoogt insuline de bloedsuikerspiegel?

Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel (bloedglucose). Het lichaam maakt van bloedsuiker energie om van te leven. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. De alvleesklier maakt insuline aan en die komt terecht in het bloed, dat door het hele lichaam stroomt.

Hoe spuit je insuline in de huid?

Insuline spuit je in vlak onder de huid, in het onderhuidse vet. Dat heet ‘subcutaan’. Het komt dus niet rechtstreeks in het bloed, maar wordt geleidelijk opgenomen.

Wat is insulinesecretie in het menselijk lichaam?

Insulinesecretie in het menselijk lichaam Het hormoon insuline wordt door de bètacellen van de eilandjes van Langerhans in de pancreas aangemaakt. Insuline zorgt ervoor dat de glucoseconcentratie van het bloed niet te hoog wordt.

Hoe verlaagt insuline de hoeveelheid glucose in het bloed?

Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) opgenomen wordt in de lichaamscellen waar het als energiebron wordt gebruikt. Normaal zorgt het lichaam er voor dat er precies genoeg insuline is om de glucose te verwerken. Zo blijft het bloedglucosegehalte altijd binnen bepaalde grenzen.