Hoe kan het dat Nederland de tweede voedselexporteur in de wereld is?

Hoe kan het dat Nederland de tweede voedselexporteur in de wereld is?

Want het kleine, dichtbevolkte Nederland kan zo’n enorm grote exporteur van landbouwproducten zijn doordat de basisvoedingsstoffen voor een flink deel uit het buitenland komen. Nederlandse koeien, varkens en kippen consumeren zulke uiteenlopende producten als tapioca, palmpitschilfers en sojaschroot.

Hoe denk je dat het produceren van ons voedsel impact heeft op de biodiversiteit?

De manier waarop we ons voedsel produceren heeft veel negatieve gevolgen voor de natuur. Bossen worden gekapt voor landbouwgrond en (kunst-)mest en chemische bestrijdingsmiddelen vervuilen onze bodem, lucht en water.

Hoeveel voedsel maakt Nederland?

Sierteelt (zoals bloembollen, planten en boomkwekerijproducten) had in 2019 met 9,5 miljard de hoogste exportwaarde binnen de landbouwsector. Gevolgd door vlees (8,8 miljard), zuivel en eieren (8,6 miljard), groenten (7,3 miljard), fruit (6,2 miljard) en dranken (zoals bier) met 5,8 miljard euro.

Hoeveel vlees wordt er geimporteerd?

Van de totale vleesexport van 8,8 miljard euro is 85 procent export van in Nederland geproduceerd of verwerkt vlees en 15 procent wederuitvoer of doorvoer. Ook in exportgewicht is Nederland de grootste exporteur. In 2020 werd 3,6 miljard kilogram vlees geëxporteerd.

Hoe kunnen we duurzamer voedsel produceren?

Minder vlees en meer plantaardige eiwitten kweken voor een duurzaam voedselsysteem is de meest gehoorde oplossing. Ook in Food Transitions 2030 komt het terug. Er zijn meer mogelijkheden om eiwitten te produceren dan alleen landdieren en planten.

Kan Nederland in eigen voedsel voorzien?

23,5 procent van de totale Nederlandse oppervlakte wordt dus gebruikt voor eigen voedselvoorziening. Van de 800.000 hectare is overigens 600.000 hectare bestemd voor grasland en veevoer en het resterende gedeelte voor landbouwproducten.