Hoe behandel je depersonalisatie?

Hoe behandel je depersonalisatie?

Behandelmethodes die kunnen worden toegepast zijn:

  1. CGT (Cognitieve Gedragstherapie): dit is een gedrags- en gesprekstherapie die helpt met het zelfbeeld en kijk op de omgeving.
  2. EMDR (EyeMovement Desensitization and Reprocessing): dit is een vorm van traumatherapie die vaak wordt toegepast bij mensen met PTSS.

Hoe lang kan derealisatie aanhouden?

Je lijkt jezelf niet meer te zijn of het lijkt alsof je eigen stem van iemand anders is. Dit kan beangstigend zijn. Vaak gaan HPPD-, derealisatie- en depersonalisatie-klachten vanzelf weer over binnen een aantal weken of maanden. Soms komt het voor dat de klachten langer duren.

Wat te doen bij ernstige dissociatie?

Er bestaan dus verschillende gradaties in ernst. Wat direct helpt als je gedissocieerd bent is iets actiefs of zintuigprikkelends doen in het heden, zoals op de grond stampen of ijskoud water over je polsen laten stromen. Als je in psychologische behandeling bent praat er dan over met je therapeut.

Hoe dissociatie behandelen?

De meest gekozen therapievorm bij een dissociatieve identiteitsstoornis is psychotherapie. Deze therapie is vaak zwaar en pijnlijk doordat traumatische herinneringen naar boven komen. Tijdens de behandeling kan iemand met DIS veel emotionele crises doormaken.

Hoe lang duurt depersonalisatie?

Bij de depersonalisatie/derealisatie voelt men zich dus vervreemd van zichzelf. Mensen omschrijven dit ook wel als ‘buiten zichzelf treden’. Het realiteitsbesef is wel normaal gedurende de episoden van depersonalisatie- en/of derealisatie. De episoden kunnen een aantal uren tot dagen aanhouden.

Hoe krijg je depersonalisatie?

De oorzaak van depersonalisatie ligt vaak in een psychisch trauma. De gemoedstoestand komt voor als onderdeel van verschillende psychische aandoeningen, met name klinische depressie, bepaalde neurosen en angststoornissen. Als er ook sprake is van wanen, kan depersonalisatie een teken zijn van schizofrenie.