Heeft mijn verhuurder een vergunning?

Heeft mijn verhuurder een vergunning?

De verhuurdersvergunning bekent dat een verhuurder de woning alleen mag blijven verhuren als deze een vergunning krijgt. De gemeente zal handhaven bij woningen met een vergunning. Door de vergunning kunnen meerdere zaken tegelijk aangepakt worden, bijvoorbeeld achterstallig onderhoud, woonoverlast en een te hoge huur.

Waarom een vestigingsvergunning?

Een vestigingsvergunning was in Nederland tot half 2007 een verplichte vergunning voor bedrijven die vallen onder de Nederlandse vestigingswet. De bedrijven hadden de vergunning nodig om zich ergens te mogen vestigen en gold voor bouwbedrijven, installatiebedrijven, vervoermiddelenbedrijven en levensmiddelenbedrijven.

Kan ik een dwangsom opleggen?

Een last onder dwangsom kan worden opgelegd wanneer sprake is van een overtreding van wet- en regelgeving en een bestuursorgaan die overtreding wil beëindigen. Men spreekt dan ook wel over een illegale of onrechtmatige situatie. Wanneer een overheidsinstantie een last onder dwangsom oplegt, treedt zij handhavend op.

Waar gaat het geld van een dwangsom heen?

De betalingsverplichting van de dwangsom ontstaat door de overtreding van de last. Wanneer deze termijn is verstreken zonder dat het bedrag van de verbeurde bedrag is betaald door de overtreder, zal het bestuursorgaan eerst een invorderingsbeschikking dienen te nemen.

Wie legt dwangsom op?

Een dwangsom kan enkel worden opgelegd wanneer dit in de wet is vastgelegd. Dit is het zogenaamde legaliteitsbeginsel: enkel wanneer het in de wet staat (en burgers dus kunnen weten dat dit een gevolg kan zijn van hun handelen), kan de overheid de last onder dwangsom gebruiken.

Hoe wordt het bedrag van de verbeurde dwangsom vastgesteld en aan wie wordt de verbeurde dwangsom uitbetaald?

Het bestuursorgaan moet een bedrag vaststellen waarboven geen dwangsom meer wordt verbeurd. Het vastgestelde bedrag moet in een redelijke verhouding staan tot de zwaarte van het geschonden belang en de beoogde werking van de dwangsomoplegging (artikel 5:32, vierde lid Awb).

Wie bevoegd last onder dwangsom?

1. Een bestuursorgaan dat bevoegd is een last onder bestuursdwang op te leggen, kan in plaats daarvan aan de overtreder een last onder dwangsom opleggen. 2. Voor een last onder dwangsom wordt niet gekozen, indien het belang dat het betrokken voorschrift beoogt te beschermen, zich daartegen verzet.

Hoe wordt het bedrag van de verbeurde dwangsom vastgesteld?

Dit artikel luidt: “De bedragen staan in redelijke verhouding tot de zwaarte van het geschonden belang en tot de beoogde werking van de dwangsom.” Het bedrag wordt dus bepaald aan de hand van de aard en ernst van de overtreding en de beoogde prikkel. Dat geeft de overheid veel ruimte om de hoogte te bepalen.