Wie wordt voogd als beide ouders overlijden?

Wie wordt voogd als beide ouders overlijden?

Gezamenlijk ouderlijk gezag (2 ouders): de andere ouder Als u allebei overlijdt, bepaalt de rechter wie voogd wordt. Heeft u als ouders een voogd benoemd in uw testament of laten aantekenen in het gezagsregister? Dan vraagt de griffier van de rechtbank of deze persoon voogd wil worden.

Hoe regel je voogdij bij overlijden?

U kunt een voogd aanwijzen door een aantekening in het gezagsregister. U kunt hiervoor het webformulier voor aantekening gezag na overlijden invullen op de website Rechtspraak.nl. Het aanwijzen van een voogd in het register is gratis.

Na overlijden van de ouders van een minderjarig kind moet een rechter de voogdij over het kind aan een ander toewijzen. Als ouders hun wensen voor voogdij over hun kind niet hebben vastgelegd, wijst de familie meestal zelf een voogd aan.

Hoe kun je een voogd aanwijzen?

Je kunt online, geheel gratis, een voogd aanwijzen door middel van een registratie in het gezagsregister. Dit kan online, maar ook schriftelijk. In principe kun je het dus heel snel regelen. Het enige dat je nodig hebt is een origineel afschrift van de geboorteakte (met datum en waarmerk) en een kopie van een geldig legitimatiebewijs.

Wat zijn de voogden van een minderjarig kind?

Als beide ouders van een minderjarig kind overlijden, wordt er een of twee voogden aangewezen. Dit zijn de mensen die vanaf dat moment jullie kind opvoeden en verzorgen. Er zijn meerdere manieren om de voogdij te regelen. De ouders kunnen bijvoorbeeld in hun testament vastleggen naar wie de voogdij volgens hen moet gaan.

Wanneer heeft de rechter een voogd voor de kinderen?

Wanneer het gezag over de kinderen bij één ouder rust en deze ouder komt te overlijden, dan benoemt de rechter een voogd voor de kinderen. De rechter zal zich daarbij meestal laten adviseren door de RvdK (Raad voor de Kinderbescherming). De RvdK zal onderzoek doen of het kind eventueel bij de nog levende ouder terecht kan of bij een derde.